Lola's Box

Dacă veţi fi rugaţi să recomandaţi un local cu specific turcesc din Bucureşti, nu staţi prea mult pe gânduri: trimiteţi-l la Turquoise. Este cel mai nou restaurant turcesc deschis în Capitală, l-am testat şi pot spune despre el că este… aferim.

Pe strada Theodor Speranţia, la numărul 96, găseşti o casă a Bucureştiului vechi, dar care a trecut printr-un amplu proces de renovare. Cu o ambinaţă puternic influenţată de arhitectura de pe malurile Bosforului, Turquoise te învăluie de la început într-o atmosferă care te destinde şi te face să te simţi binevenit. Sub pergole se deschide larg o terasă luminoasă – are inclusiv o zonă de luminator -, în care este o plăcere să stai. Iar pergolele sunt retractabile, aşa că, atunci când vremea o va permite, vei putea savura o cafea sau o masă delicioasă sub cerul liber.

Nota bene: Pe terasă se poate fuma, ceea ce, pentru mine, este o bilă albă. Dacă le veţi trece pragul, veţi rămâne plăcut surprinşi de cât de bine funcţionează aerisirea, astfel că nu se simte deloc fumul. Iar acest amănunt mi-a fost sesizat de soţul meu, care este nefumător şi care nu simţea mirosul de ţigară.

Treptele de la intrare te poartă în restaurantul elegant, o mică bijuterie orientală. Coloanele te duc cu gândul spre numeroasele încăperi ale Palatului Topkapî şi te aştepţi oricând să apară cadânele de după colţ. Staţi liniştiţi pentru că nu apar cadânele, dar vei fi întâmpinat de personalul foarte amabil, care te va conduce la masă pentru răsfăţul fine dining ce va urma. Însă nu ezita să arunci o privire şi în cramă, acolo unde vei descoperi vinurile podgoriei Sarica Niculiţel. Acordă o atenţie deosebită ediţiei limitate Caii de la Letea, indiferent că preferi vinuri albe sau roşii.

Întâlnirea cu meniul Turquoise este un adevărat challenge, pentru că este foarte variat şi nu ştii ce să comanzi mai întâi. Sunt de toate pentru toţi, inclusiv pentru micul dejun, iar toate preparatele respectă reţetele tradiţionale turceşti, fără compromisuri. Noi am optat pentru o gustare caldă, Içli Köfte, acompaniată de lipii proaspăt coapte şi unt, totul pe unduirile unei Corăbioare cu caşcaval – pe numele ei adevărat Kaşarli Pide.

PS: Içli Köfte sunt chifteluţe din bulgur şi cartofi, umplute cu carne condimentată. Un adevărat deliciu.

Însă, bucătăria turcească este renumită şi pentru senzaţionalele preparate din carne. Vită, pui, dar mai ales berbecuţ, asezonate cu legume pe grătar şi salate foarte fresh. Aşa că am optat pentru un platou cu Adana kebabi, frigărui de vită şi pui, totul încununat cu cotlete de berbecuţ, acompaniate de salată de ceapă şi verdeaţă, bulgur şi roşii coapte pe grătar. Ne-a plăcut faptul că atât carnea de vită, cât şi cea de berbecuţ erau foarte fragede, ceea ce nu întâlneşti în prea multe locuri, aşa că la final totul ni se părea… Turquoise.

Ar fi fost o adevărată blasfemie ca deliciul culinar să nu fie încheiat cu un desert şi o cafea. La recomandarea ospătarului, am degustat o prea minunată baclava cu fistic, dulce, pufoasă şi bine însiropată. Iar cafeaua turcească este la fel ca cea băută pe malurile Bosforului sau în Lazy Hunter Cave din Cappadocia. Pernele pufoase şi sofa luxuriantă m-au ajutat să călătoresc printre amintiri.

Dar, oricât de mult talent la povestit aş avea, nu vă pot reda în totalitate atmosfera şi gustul preparatelor de la Turquoise. Aşa că încercaţi o dată experienţa noului restaurant. Cu siguranţă veţi fi atât de încântaţi, încât veţi vrea să vă întoarceţi. Şi veţi pleca mereu cu zâmbetul pe buze, aşa cum am plecat şi noi.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.