Lola's Box

The Hateful Eight (Cei Opt Odioşi) este cel de-al optulea film din cariera de regizor a lui Quentin Tarantino. Este genul de film care fie îţi place, fie nu, dar pentru a te decide trebuie să-l vezi. Iar această vizionare trebuie să fie obligatoriu la cinema.

Pasionaţii de filme îşi vor pune fireasca întrebare: doar opt filme să fi făcut Tarantino? Nu, bineînţeles că au fost mai multe, dar aşa a ales maşinăria infernală a marketingului de la Hollywood să prezinte pelicula. Păi cum aşa? Ei bine, oamenii din Cetatea Filmului au luat în considerare doar acele filme pe care Quentin Tarantino a fost unic regizor. Mda, şmecherii de promovare veţi spune şi nu vă pot acuza că nu aveţi dreptate.

The Hateful Eight, diligenţăEste aproape imposibil să nu fi văzut unul din westernurile anilor ’50-’60. Este că aveaţi impresia că eraţi pe platoul de filmare, că scenele vi se păreau foarte vii? Parcă ar fi fost o scenă de teatru, nu un film. Ei bine, acesta este motivul pentru care The Hateful Eight trebuie văzut neapărat la cinema. Ecranul unei săli vă va transpune în mijlocul acţiunii filmului şi veţi avea impresia că sunteţi alături de personaje.

The Hateful Eight, Minnie's HaberdasheryBine, bine, dar de ce această magie? Pentru că Tarantino a tras The Hateful Eight în Ultra Panavision 70, un format rar de film care nu a mai fost utilizat de câteva decenii în industria filmului. Mai exact din 1966. Formatul permite un raport neobişnuit de lat al cadrului, 2,76:1 – ca să faceţi o comparaţie, aproape toate filmele din prezent se trag în format 1,85:1 (similar cu cel HD al televiziunilor) sau anamorfic (2,35:1).

John Ruth (Kurt Russell) şi Marquis Warren (Samuel L. Jackson)
John Ruth (Kurt Russell) şi Marquis Warren (Samuel L. Jackson)

Formatele mai late, precum acest Ultra Panavision 70, sunt potrivite pentru filme care vor să transmită acţiunea într-o manieră epică, iar cadrul să fie extrem de generos, chiar dacă personajele se află pe doar câţiva metri pătraţi. Şi cum mai mult de jumătate din acţiunea filmului se petrece în Minnie’s Haberdashery, popasul pentru diligenţe, este de înţeles de ce Tarantino a ales acest format de film.

Iar dacă ideea lui Quentin Tarantino nu ţi se pare de ajuns, atunci trebuie să ştii că The Hateful Eight beneficiază de o coloană sonoră semnată Ennio Morricone. La 87 de ani şi după peste 30 de ani de la ultima coloană sonoră pentru un western, Morricone îşi pune semnătura pe partea muzicală a filmului. Deocamdată a fost premiat la Globurile de Aur, pentru cea mai bună coloană sonoră originală – şi este nominalizat la aceeaşi categorie şi la Oscar.

Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), prizoniera care valora 10.000 de dolari
Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), prizoniera care valora 10.000 de dolari

Alte creaţii semnate Ennio Morricone le regăsim şi în Django Unchanined, Inglourious Bastards sau Kill Bill. Cine a regizat toate aceste filme? Da, aţi ghicit: Quentin Tarantino. Aşa că mergeţi să vedeţi şi povestea celor opt odioşi. Un sfat: pregătiţi-vă de un film tare, dur, spectaculos, amuzant, tragic. Trei ore şi şapte minute marca Quentin Tarantino.

The Hateful Eight, sinopsis

Oswaldo Mobray (Tim Roth) & Chris Mannix (Walton Goggins)
Oswaldo Mobray (Tim Roth) & Chris Mannix (Walton Goggins)

La nişte ani după Războiul Civil, o trăsură străbate ţinutul îngheţat din Wyoming. Pasagerii, un vânător de recompense – John Ruth (Kurt Russell) – şi prizoniera lui – Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), trebuie să ajungă în orăşelul Red Rock. Pe drum îi întâlnesc pe maiorul Marquis Warren (Samuel L. Jackson) – un fost soldat unionist de culoare, ajuns vânător de recompense cu o reputaţie proastă – şi pe Chris Mannix (Walton Goggins), un renegat din sud, care pretinde că este noul şerif al oraşului.

Joe Gage (Michael Madsen)
Joe Gage (Michael Madsen)

Pierzându-se prin vijelie, Ruth, Domergue, Warren şi Mannix caută adăpost la Minnie’s Haberdashery, un popas pentru trăsuri dintr-o trecătoare montană. Însă la Minnie’s nu sunt întâmpinaţi de proprietar, ci de patru figuri nefamiliare. Bob (Demian Bichir) stă ascuns cu Oswaldo Mobray (Tim Roth) – călăul din Red Rock -, văcarul Joe Gage (Michael Madsen) şi un general din Confederaţie, Sanford Smithers (Bruce Dern). Odată cu înteţirea viscolului din trecătoare, lucrurile se complică.

În distribuţia “The Hateful Eight” (Cei opt odioşi – distribuit de Forum Film România) îi mai regăsim pe Channing Tatum, James Parks, Dana Gourrier, Zoë Bell, Gene Jones, Keith Jefferson, Lee Horsley, Craig Stark şi Belinda Owino.

The Hateful Eight, Samuel L. Jackson 2

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.