Lola's Box

Dacă nu l-aţi văzut încă, The Finest Hours (Furtună Extremă) este genul de film pentru care merită să staţi lipiţi de scaune pentru aproape două ore. Veţi trăi emoţia personajelor şi veţi tresări la momentele importante ale peliculei.

“The Finest Hours” (Furtună extremă) este bazat pe o extraordinară poveste adevărată. Filmul, regizat de Craig Gillespie, spune povestea celei mai importante acţiuni de salvare, efectuată cu o barcă mică, din istoria Pazei de Coastă a SUA. Modul în care întreaga naraţiune se dezvoltă face ca tu, spectatorul, să fii transpus în mijlocul acţiunii, iar experienţa cinematografică – filmul este distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX – să fie una de proporţii epice.

The Finest HoursDe-a lungul celor 117 minute, totul este la limita imposibilului. Pe de-o parte, natura dezlănţuită, care a avut forţa de a rupe două petroliere T2, Pendleton şi Fort Mercer. Contrapunctul este simbolizat de voinţa umană, complet disproporţionată ca forţă, dar imposibil de oprit. “Este, la o adică, o poveste reconfortantă despre oameni care reuşesc să învingă datorită intenţiilor lor nobile”, spune producătorul Jim Whitaker.

Subofiţer Daniel Cluff (Eric Bana), Bernie Webber (Chris Pine) & Andy Fitzgerald (Kyle Gallner)
Subofiţer Daniel Cluff (Eric Bana), Bernie Webber (Chris Pine) & Andy Fitzgerald (Kyle Gallner)

În februarie 1952, în timp ce naviga de la New Orleans la Boston, Pendleton a fost lovit de o furtună devastatoare şi rupt în două. Operaţiunea de salvare a fost ştire de prima pagină, însă puţini îşi amintesc de supravieţuirea miraculoasă. Singurul mod în care povestea putea fi spusă publicului de astăzi într-un mod credibil era montarea ei pe marele ecran. Echipa de producţie The Finest Hours a rămas fidelă şirului de evenimente din acea zi fatidică.

Bernie Webber (Chris Pine) & Miriam (Holliday Grainger)
Bernie Webber (Chris Pine) & Miriam (Holliday Grainger)

Dintre toţi cei implicaţi în operaţiunea de salvare a ambarcaţiunii, doar doi oameni mai trăiesc: Andy Fitzgerald şi Mel “Gus” Gouthro, amândoi angajaţi ai Pazei de Coastă. Fitzgerald, care era subalternul lui Gouthro, a intervenit în locul acestuia din urmă, care era bolnav şi a rămas la staţie. Cei doi au fost cooptaţi de echipa de producţie pentru a garanta o redare cât mai exactă a faptelor.

Ray Sybert (Casey Affleck) şi Tchuda Southerland (Josh Stewart) au menţinut unit echipajul pentru ca rămăşiţele SS Pendleton să nu se scufunde
Ray Sybert (Casey Affleck) şi Tchuda Southerland (Josh Stewart) au menţinut unit echipajul pentru ca rămăşiţele SS Pendleton să nu se scufunde

Şi dacă avem un film cu tineri care se sacrifică pentru salvarea celor aflaţi la ananghie, nu putea lipsi şi o poveste de dragoste. Şi, contrar obiceiului anilor ’50, Miriam (interpretată de Holliday Grainger) este o femeie care ştie ce vrea de la viaţă, aşa că nu ezită nici să-l ceară pe Bernard Webber (Chris Pine) de soţ, nici să-l pună la punct pe şeful acestuia, subofiţerul Daniel Cluff (Eric Bana). Din distribuţia filmului The Finest Hours (distribuit de Forum Film România) mai fac parte: Cassey Affleck (fratele mai mic al mult mai celebrului Ben Affleck), Ben Foster, John Ortiz, Eric Bana.

The Finest Hours – ştiaţi că…

Ervin Maske (john Magaro), Andy Fitzgerald (Kyle Gallner), Richard Livesey (Ben Foster) şi Bernie Webber (Chris Pine) au fost cei patru curajoşi care au efectuat misiunea de salvare
Ervin Maske (John Magaro), Andy Fitzgerald (Kyle Gallner), Richard Livesey (Ben Foster) şi Bernie Webber (Chris Pine) au fost cei patru curajoşi care au efectuat misiunea de salvare
  • Şalupa pe care Paza de Coastă a utilizat-o pentru salvarea naufragiaţilor de pe Pendleton, CG36500, încă mai există şi este păstrată în condiţii excelente la Rock Harbor, în Orleans (statul Massachusetts).
  • Maşina de poliţie vintage utilizată în film a fost împrumutată de la Departamentul de Poliţie din Orleans, un orăşel din Cape Cod, nu departe de Chatham.
  • În 2011, Paza de Coastă a SUA a botezat o navă de intervenţie rapidă (Fast Response Cutter de 46,63 metri) după Bernard Webber. Ulterior, şi alte nave au primit numele eroilor operaţiunii din 1952.

«We all live or we all die.» (Supravieţuim împreună sau pierim cu toţii)

Facebook Comments

Related Posts

3 thoughts on “The Finest Hours, o poveste reală cu… final fericit

    1. Într-una din seri când băieţii erau prinşi cu un meci, nu aveam nimic altceva de văzut şi aplica clasicul zapping. Aşa am dat peste serial.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.