Lola's Box

Gata, aşteptarea a luat sfârşit, iar Jocul Codurilor (The Imitation Game) intră în cinematografele din România. Aşa că, începând din acest week-end, veţi putea vedea un film de excepţie, inspirat de o poveste reală.

Alan Turing (Benedict Cumberbatch) & Joan Clarke (Keira Knightley)
Alan Turing (Benedict Cumberbatch) & Joan Clarke (Keira Knightley)

Nu sunt genul de om care să se lase impresionat de aşa-numitele succese de box office. Decât o realizare tehnologică impresionantă, în care absolut totul este computerizat, prefer un film care are la bază ceva ce s-a petrecut în istoria omenirii. Aşa a fost şi cu Jocul Codurilor, film pe care l-am aşteptat cu nerăbdare, mai ales că istoria celui de-al Doilea Război Mondial are o semnificaţie aparte pentru mine.

Benedict Cumberbatch şi Alan Turing sunt rude în realitate. Conform arborelui genealogic, cei doi sunt veri de gradul 17, ambii având legătură, pe linie paternă, cu John Beaufort, primul conte de Somerset (secolul XIV).
Benedict Cumberbatch şi Alan Turing sunt rude în realitate. Conform arborelui genealogic, cei doi sunt veri de gradul 17, ambii având legătură, pe linie paternă, cu John Beaufort, primul conte de Somerset (secolul XIV).

În prezent, aproape că nu există om din lumea civilizată care să nu folosească un calculator sau un smartphone. Tuturor ne plac aceste gadgeturi şi aproape că nu ne putem imagina viaţa fără ele. Dar, dacă nu ar fi existat Alan Turing – un geniu al matematicii şi criptanalizei -, se prea poate ca omenirea să nu fi ajuns la nivelul evolutiv din prezent. Pare ciudat, nu? Ei bine, este cât se poate de real, pentru că Turing (interpretat magistral de Benedict Cumberbatch) şi colegii săi au reuşit să spargă temuta Enigma, maşina cu care Germania nazistă îşi codifica/decodifica mesajele în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

John Cairncross (Allen Leech)
John Cairncross (Allen Leech)

Dacă Enigma nu ar fi fost descifrată, războiul ar mai fi durat cel puţin doi ani – aceasta este estimarea specialiştilor – şi nimeni nu ştie care ar fi fost deznodământul său. Însă, la mijloc a fost pasiunea, ştiinţa, inteligenţa – pe alocuri nebunia – lui Turing, dar şi a colegilor săi – Joan Clarke (Keira Knightley), Hugh Alexander (Matthew Goode), John Cairncross (Allen Leech), Peter Hilton (Matthew Beard) -, care au format echipa din Cabana 8 de la Bletchley Park.

Hugh Alexander (Matthew Goode)
Hugh Alexander (Matthew Goode)

Când citeşti acest text, se prea poate să o faci de pe un calculator, un smartphone sau o tabletă. Ca să-ţi dai seama că ele nu ar fi existat fără Alan Turing, gândeşte-te că maşinăria cu care el a reuşit să descifreze Enigma este considerată a fi primul computer din istoria omenirii. Iar maşina Turing este utilizată şi în prezent pentru explicarea funcţiilor procesoarelor din computerele moderne.

The Imitation GameCinci nominalizări la Globurile de Aur. Opt la Oscar. Nouă la BAFTA Awards. Ce spuneţi? Cred că toate acestea sunt motive suficiente – şi obligatorii, ca la matematică 🙂 – să vedeţi Jocul Codurilor (distribuit de Forum Film România). Credeţi-mă că nu veţi regreta cele 114 minute, iar la final vă va veni să aplaudaţi.

Ştiaţi că…

  • Christopher, maşina lui Turing din “Jocul Codurilor”, se bazează pe o replică a originalului creat de Alan Turing, care se află la muzeul din Bletchley Park. Maria Djurkovic a recunoscut că maşina din film este mai mare, pentru a fi mai atractivă pentru cinefili şi pentru ca o parte mai mare din mecanismul interior să fie vizibilă.
Commander Denniston (Charles Dance) & Alan Turing (Benedict Cumberbatch)
Commander Denniston (Charles Dance) & Alan Turing (Benedict Cumberbatch)
  • În mai multe rânduri, Alan Turing este prezentat alergând. Chiar dacă nu este menţionat în film, el era un atlet de performanţă, având un record de 2h46’03” la maraton, reuşit în 1946.
  • Personajul lui Mark Strong, Stewart Menzies, a stat la baza celebrului şef “M” (de la Menzies) din James Bond. Datorită activităţii sale în spionajul din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Ian Fleming l-a cunoscut pe omul care conducea MI 6.
Stewart Menzies (Mark Strong)
Stewart Menzies (Mark Strong)
  • În 2011, scenariul filmului a ocupat primul loc în lista neagră anuală a celor mai bune scenarii neecranizate la Hollywood. (Of, americanii ăştia…)
  • Alex Lawther (interpretul lui Turing în copilărie) şi Benedict Cumberbatch au purtat danturi false în film, copiate după setul de dinţi falşi al lui Alan Turing.

The Imitation Game

  • Costumul bleumarin în dungi, pe care Mark Strong îl poartă în film, este unul autentic din anii ’40. A fost ales pentru ca personajul să se diferenţieze de subalternii săi ce lucrau la Bletchley Park, care purtau haine din tweed, şi să-i ofere aspectul unui şef mafiot.

The Imitation Game

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.