Lola's Box

Dacă vreţi să vedeţi un film deosebit, care a fost deja premiat la Globurile de Aur şi care spune o poveste reală despre cel mai mare fals intelectual din istoria picturii, atunci trebuie neapărat să mergeţi să vedeţi “Big Eyes” (Ferestrele sufletului).

Amy Adams şi Christoph Walz au interpretat rolurile principale. Iniţial, se optase pentru Kate Hudson şi Thomas Haden Church, care au fost înlocuiţi cu Reese Witherspoon şi Ryan Reynolds, dar aceştia au renunţat la proiect

Recunoscut pentru stilul său original, regizorul Tim Burton – aflat la primul său film în care nu apar actori cu care a mai lucrat anterior – a ecranizat povestea bazată pe fapte reale a vieţii lui Margaret Keane. Pasionată de pictură, aceasta – interpretată de Amy Adams, rol care i-a adus un Glob de Aur – punea accentul în operele sale pe ochii personajelor, foarte mari, pentru că “sunt o fereastră către suflet”.

Împreună cu fiica sa, Jane, Margaret fuge de soţul său, neavând nimic altceva decât tablourile pe care le realizase. Doar că intră într-o altă relaţie, cu Walter – spectaculos în rol Christoph Waltz, pe care îl ştiţi din Django Unchained, Water for Elephants sau Inglourious Basterds -, cel care avea să-i devină soţ şi să-i facă celebre picturile pentru că va susţine că sunt făcute de… el. Dar cât va dura până când acest secret va fi dezvăluit? Dacă v-aş spune, v-aş strica plăcerea de a vedea “Big Eyes” şi nu vreau aşa ceva. 🙂

O poveste documentată într-un deceniu
Cei doi scenarişti ai filmului, Scott Alexander şi Larry Karaszewski, au aflat în 2003 de povestea stranie a cuplului Margaret şi Walter Keane, pictori ai anilor ’60 care au reuşit vânzări considerabile. Scott şi Larry au început să se documenteze şi au trecut 10 ani până când a început producţia ei. “Este o piesă importantă a istoriei, pe care nimeni nu o cunoaşte”, spune Scott Alexander. “Dacă nu ar fi adevărată, nu aş crede-o.”

Big Eyes, Christoph WaltzMai mult de un an, cei doi scenarişti au căutat să aşeze lucrurile în aşa fel încât Margaret Keane să se simtă confortabil. Însă răbdarea lor le-a fost recompensată pe deplin, pentru că artista a fost de acord să le vândă drepturile de folosire a informaţiilor despre viaţa şi arta sa. “Nu voiam să facem nimic care să-i creeze sentimente negative legate de film. A trebuit să-i câştigăm mereu încrederea”, explică acelaşi Scott Alexander.

This slideshow requires JavaScript.

În realitate, Margaret a pictat pentru regizor
Realizarea acestui film este încă o dovadă că destinul joacă un rol foarte important în viaţa fiecăruia dintre noi. Încă dinainte ca scenariul să fie realizat, Margaret Keane şi Tim Burton s-au cunoscut pentru că regizorul filmului i-a comandat câteva portrete şi, mai mult, a cumpărat mai multe lucrări semnate de pictoriţa a cărei viaţă este transpusă în Big Eyes. “Nu-mi imaginez pe nimeni mai potrivit decât Tim Burton să regizeze acest film”, a spus Margaret Keane, cea care pictat şi portrete pentru Helena Bonham Carter, partenera de viaţă a lui Burton, dar a apărut şi într-o scurtă secvenţă din film.

Big Eyes, Amy Adams & Krysten Ritter & Christoph WaltzCu o acţiune care se petrece în urmă cu o jumătate de secol, Big Eyes a reprezentat o provocare importantă din punct de vedere al costumelor. Burton a ales să lucreze cu Colleen Atwood, câştigătoare a trei premii Oscar (Alice în Ţara Minunilor, Chicago şi Memoriile unei gheişe) şi cu alte şapte nominalizări în palmares. Big Eyes este cea de-a zecea colaborare între Colleen şi Tim Burton – deşi bugetul a fost mult mai mic decât multe dintre filmele ei anterioare, Atwood afirmă că nu a fost un film minor pentru că numeroase scene implicau mulţi oameni, iar departamentul de costume a oferit vestimentaţie din perioada respectivă pentru aproximativ 2.000 de persoane.

Big Eyes, Christoph Waltz & Amy AdamsAlături de Amy Adams şi Christoph Waltz, Big Eyes (distribuit de Forum Film România) îi mai are în distribuţie pe Danny Huston (în rolul jurnalistului Dick Nolan), Jon Pulito (Enrico Banducci, patronul localului în care picturile devin celebre), Krysten Ritter (DeeAnn, prietena lui Margaret), Jason Schwartzman (Ruben, patronul unei galerii de artă) şi Terence Stamp (John Canaday, critic de artă la New York Times şi cel mai mare contestatar al lui Walter Keane).

Globul de Aur primit de Amy Adams (Cea mai bună actriţă în rol principal al unui film de comedie sau musical) este al doilea consecutiv obţinut la această categorie, după cel pentru rolul din American Hustle (2013)
Globul de Aur primit de Amy Adams (Cea mai bună actriţă în rol principal al unui film de comedie sau musical) este al doilea consecutiv obţinut la această categorie, după cel pentru rolul din American Hustle (2013)
Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.