Lola's Box

Moş Crăciun, Santa Claus, Kris Kringle sau Father Christmas. Şi cât alte nume mai poartă pe diferite meridiane. Cu toţii îl aşteptăm cu nerăbdare, să primim cadouri de la el – bine, dacă suntem cuminţi. 😊 Dar care sunt poveştile din jurul Moşului?

Originile Moşului ţin de cultura creştin-occidentală, iar despre el se spunea că aduce cadouri celor care s-au comportat frumos de-a lungul anului. În Unii spun că îşi are originile în Sfântul Nicolae, un preot grec din secolul IV, originar din Myra (Asia Mică). Alţii îl văd ca descendent al lui Father Christmas din Marea Britanie sau al olandezului Sinterklaas. Unii spun că Moşu’ are elemente de la zeul german Wodan, cel asociat cu evenimentul păgân Yule.

Dar, dincolo de tradiţiile populare, Moş Crăciun, Santa Claus sau Father Christmas a devenit şi personaj al paradelor, este văzut prin magazine unde stă de vorbă deopotrivă cu copiii şi adulţii. Se spune că prima apariţie a sa în centrele comerciale a avut loc în 1890, când James Edgar l-a adus pe Moşu’ în magazinul general pe care îl avea în Brockton (Massachusetts). Pe la 1918 a apărut şi tradiţia decorului în care Santa îi primea pe micuţi, iar un fotograf imortaliza momentul.

credit: Douglas Rahden

Cât despre parade, cea de la New York este cea mai renumită – şi popularizată -, iar ideea a aparţinut celebrului magazin Macy’s. Santa Claus apărea odată cu parada de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day), când Moşul venea cu cel din urmă car alegoric şi se instala în atelierul care ocupă un etaj întreg.

credit: flickr.com/dok1

Deseori, despre personajul cu costum roşu, cu margini albe şi centură neagră, se spune că ar fi adevăratul Moş Crăciun. Iar la acest lucru a contribuit şi filmul realizat în 1947 – Miracolul de pe strada 34. Poate vă sună mai cunoscut remake-ul din 1994, cu Richard Attenborough în rolul lui Kris Kringle/Santa Claus, când salvarea Moşului vine de la o bancnotă de un dolar şi mesajul “In God We Trust”. 😊

Imaginea lui Moş Crăciun a fost popularizată şi datorită asocierii cu Coca-Cola. În perioada sărbătorilor de iarnă din anii ’30, compania utiliza desene create de Haddon Sundblom. Popularitatea acestora a creat legende urbane care spuneau că Santa Claus a fost inventat chiar de Coca-Cola. Sau că purta costum alb-roşu pentru că erau culorile specifice companiei din Atlanta. De fapt, prima companie de băuturi răcoritoare care utilizase imaginea modernă a lui Moş Crăciun în reclame fusese White Rock Beverages – pentru apă minerală în 1915, apoi pentru ginger ale în 1923.

Dar gata cu poveştile, pentru că a 14-a căsuţă din Lola’s Advent Calendar aşteaptă să fie explorată. Cadoul pregătit are de toate: makeup, skin care, parfum. Înainte ca norocul să-ţi surâdă, iată ce trebuie să faci:

  • Share public al articolului, însoţit de hashtagul #LolasAdventCalendar.
  • Lăsaţi un comentariu care să includă linkul share-ului.

Înscrierile se încheie la finalul zilei de 14 decembrie (ora 24.00). Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi şi va fi anunţat în articolul următor despre #LolasAdventCalendar. Fiţi pe fază şi revendicaţi premiul în 48 de ore – altfel, va fi acordat următoarei persoane din tragerea la sorţi.

PS: Nu uitaţi hashtagul #LolasAdventCalendar pentru a vă putea găsi, iar înscrierea să fie validă.

PS2: Câştigătoarea zilei a 13-a este Alina Anghel (tragere la sorţi). O rog pe câştigătoarea să-mi lase, în termen de 48 de ore, un mesaj privat pe pagina Lola’s Box cu datele de contact (nume complet, adresă poştală şi număr de telefon).

Facebook Comments

Related Posts

20 thoughts on “ÎNCHEIAT/#LolasAdventCalendar, ziua 14: Poveşti cu Santa Claus

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.