Lola's Box

Oslo, Toscana, Firenze, Paris sau New York. Spre unde aţi vrea să vă fie îndreptaţi paşii la prima oră a dimineţii? Nu, nu trebuie să vă urcaţi deja în avion. Într-o zonă cu multă verdeaţă, la doi paşi de Herăstrău, Poesia te aşteaptă pentru un mic dejun special, plin de savoare şi culoare.

“Micul dejun să-l păstrezi pentru tine…” Da, este o vorbă din popor, dar micul dejun – mai ales dacă este unul mai târziu – poate fi momentul din zi când poţi să te vezi cu prietenii şi să staţi la poveşti. Nimic nu poate fi mai plăcut decât o întâlnire la primele ore ale dimineţii, când soarele îşi arată primele raze. Şi, în toată această poveste, tu să fii pe terasa de la Poesia şi să faci interpretezi rolul unui Phileas Fogg culinar. Dar gata cu vorbăria… Pornim în Ocolul Pământului în cinci mic dejunuri.

Prima oprire o facem în Toscana. Lăsăm soarele de la Poesia pentru soarele Toscanei. Imaginează-ţi un mic dejun puternic influenţat de celebra regiune viticolă a Italiei: cu mezeluri din Toscana, ou prăjit, selecţie de brânzeturi. Şi în timp ce-ţi savurezi micul dejun, îţi laşi gândurile să fugă prin podgorie, să simţi cum o idilă te cuprinde, la fel ca cea din Frances şi Marcello, îndrăgostiţii din “Sub soarele Toscanei”.

Să fii în Toscana şi să nu vizitezi Florenţa ar fi o adevărată blasfemie. Întâlnirea cu renascentismul italian necesită multă energie. Aşa că, direct din bucătăria de la Poesia, te poţi delecta cu frittata cu legume, prosciutto, mozzarella şi caprese. Iar călătoria culinară prin Italia nu ar fi completă fără un ristretto regulamentar. Fără lapte, fără zahăr. One shot! Gata să decolăm spre alte meleaguri?

Rămânem tot într-un univers al poveştilor de dragoste, cu lumini ce se hotărăsc cu greu să se stingă la primele ore ale dimineţii. Parisul, căci despre el este vorba, îşi transpune stilul de viaţă şi în micul dejun pe care îl propune vizitatorilor săi. Închizi ochii pentru o clipă şi-ţi imaginezi că eşti la un bistro de pe Champs-Élysées, din Place Pigalle, Montmartre sau de pe cine ştie ce străduţă pierdută prin vreun arondisment parizian. Croissant şi omletă cu spanac. Şi alte delicii venire parcă din inima Hexagonului.

Lăsăm aerul romantic al zonei mediteraneene şi urcăm vertiginos spre nord. Oslo ne primeşte cu aerul său rece, numai bun pentru zilele caniculare de vară. Acolo, în Ţara Fiordurilor, unde maşinile electrice cresc precum ciupercile după ploaie, suntem îmbiaţi cu un meniu de mic dejun din care nu lipsesc somonul fumé, oul poşat, icrele roşii şi salata de castraveţi cu mărar. Totul pare mai verde şi mai ecologic decât oriunde altundeva pe mapamond. Cred că delicios este un termen care nu ar pune în adevărata lumină acest platou.

După o călătorie plină de aventură cu catamaranul peste Atlantic, ancorăm la unul din cheiurile din New York, la umbra Statuii Libertăţii. Oraşul care nu doarme niciodată ne primeşte străzile care îşi recapătă freamătul pentru care au devenit renumite pretutindeni în lume. Degustăm un ou Benedict cu spanac, salată de roşii, cherry şi brioşă. Nu ne ferim nici de unt şi pâine (albă sau neagră, după preferinţe), iar totul este încununat de o cafea americană pe cinste.

După o asemenea călătorie culinară, aproape că nici nu-ţi mai vine să pleci de la Poesia. Sau, dacă vreţi, puteţi reveni oricând pentru un nou mic dejun. Cinci mic dejunuri diferite pot acoperi foarte bine toate zilele unei săptămâni. După experienţa delicioasă, ziua nu poate începe decât sub cele mai bune auspicii. Totul este melodios ca o poezie.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.