Lola's Box

În viaţă, din motive mai mult sau mai puţin obiective, ni se poate întâmpla să călcăm pe bec. Aşa că reţine următorul sfat: Planifică Neprevăzutul! Astfel poţi scăpa de griji şi de eventuale dureri de cap.

Contracepţia de urgenţă ne poate ajuta să evităm o sarcină nedorită, care poate apărea în viaţa noastră fie în urma unui contact sexual neprotejat, fie atunci când Zeiţa Fortuna şi-a propus… să ne joace o festă. Uneori, oricât ne-am proteja noi, se pot întâmpla şi accidente. Aşa că “Planifică Neprevăzutul” este o filosofie de care trebuie să ţinem cont şi să o adoptăm pentru ca viaţa noastră să nu fie dată peste cap atunci când ne dorim mai puţin.

Planifică neprevăzutulPeste 3.000 de mesaje au primit răspuns personalizat şi confidenţial

În mai bine de un an şi jumătate de când Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat iniţiativa Planifică Neprevăzutul, medicul specialist a răspuns întrebărilor adresate la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro (dacă aveţi întrebări, nelămuriri, curiozităţi privind viaţa sexuală și contracepția, nu ezitaţi să scrieţi). Şi, ca o dovadă că tema este una de interes, au fost peste 3.000 de mesaje primite până acum, cărora medicul specialist le-a răspuns  personalizat și confidențial fiecăruia dintre ele. Şi dacă iniţial s-a pus accentul pe contracepţia de urgenţă, ulterior tematica a cuprins şi folosirea corectă şi efectele anticoncepţionalelor, precum și orice alt subiect pe tema contracepției sau a vieții sexuale.

Planifică neprevăzutulÎn cazul unui contact sexual neprotejat, cea mai rapidă metodă de contracepţie de urgenţă este pilula de a doua zi. Soluţia este eficientă dacă este utilizată în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, procentajul fiind de 99% dacă este folosită în primele 24 de ore, după care acesta scade treptat. Despre pilula de a doua zi, orice femeie cu o viaţă activă sexual ar trebui să ştie că:

Planifică neprevăzutul

  • acţionează prin inhibarea sau amânarea ovulaţiei, împiedicându-se fecundarea şi, astfel, apariţia sarcinii;
  • este recomandată în cazurile în care prezervativul alunecă sau se rupe, femeia nu a luat anticoncepționalele la timp, steriletul a fost expulzat, partenerii nu au folosit deloc protecție sau au folosit metoda retragerii sau a calendarului, practici extrem de riscante, care duc adesea la o sarcină nedorită;
  • este disponibilă în farmacii și nu necesită prescripţie de la medic;
  • nu este o metodă de avort, fiind capabilă doar să evite apariţia sarcinii, nu şi să elimine o sarcină deja existentă – de aici şi necesitatea folosirii imediate;
  • nu afectează capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor.

Planifică neprevăzutulDespre pilula de a doua zi există mitul că aceasta nu poate fi folosită decât o dată sau de două ori pe an, informaţie complet eronată conform medicilor. Dar, în cazul în care situaţiile de utilizare a acesteia devin frecvente, strategia Planifică Neprevăzutul trebuie schimbată, iar femeia în cauză să apeleze la o metodă contraceptivă modernă și sigură, cu acţiune pe termen lung. Şi nu trebuie să omitem un amănunt: în categoria contactelor sexuale neprotejate intră şi situaţiile în care o anumită medicamentaţie reduce eficienţa anticoncepţionalelor.

Planifică neprevăzutulAşadar, draga mea, Planifică Neprevăzutul! Viaţa este plină de surprize şi nu ştii niciodată ce-ţi rezervă viitorul.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.