Lola's Box

Despre vinurile roşii se spune că nu ai cum să dai greş cu ele. Sunt puternice şi pe alocuri periculoase pentru cei neiniţiaţi. Nu trebuie decât să le descoperi latura spectaculoasă şi-ţi vor deveni cei mai buni prieteni. Aşa că, pentru sezonul sărbătorilor ce urmează, încercaţi Negru de Drăgăşani.

Pe dealurile Drăgăşanilor, acolo unde se întinde podgoria Vila Dobruşa, soarele răsfaţă butaşii, astfel că boabele de struguri au tot ceea ce le trebuie pentru a da naştere unui vin bun. Şi nu trebuie decât să ai în mână un pahar cu Negru de Drăgăşani pentru a-ţi da seama că 2012 a fost unul din acei ani pe care şi-i doreşte orice oenolog.

Crama AVINCIS, Ghislain Moritz & Negru de DrăgăşaniVara, atunci când suntem chinuiţi de razele soarelui, Ghislain Moritz – oenologul Cramei AVINCIS – se retrage în “caverna lui”. În fapt, este crama, care, cu ale sale 16-17 grade, îl fac să gândească la rece, iar rezultatul îl regăsim în pahare. Iar cea mai nouă creaţie a sa, Negru de Drăgăşani, este o încrucişare între Negru Vârtos şi un alt soi, încă disputat – poate fi Saperavi, după cum poate fi Băbească Neagră.

Până ce vom afla cu adevărat care este al doilea soi, ne delectăm cu un vin de un violet închis, cu buchet intens, care se dezvăluie cu arome de fructe de pădure. Iar nuanţele… Ei bine, nuanţele sunt unele condimentate, de piper proaspăt şi cuişoare. Catifelat şi pregnant, gustul pe care îl oferă Negru de Drăgăşani te face să nu îl uiţi prea uşor, să simţi mereu că îl ai aproape, îţi va ţine companie, indiferent de persoanele pe care le ai în preajma ta.

Crama AVINCIS, struguri august 2012Aş putea spune, fără teama de a greşi, că este genul pe care ţi-l doreşti drept companion alături de prieteni, să însoţească dezbaterile pe diverse teme, dar şi depănarea poveştilor la gura sobei. Un vin premium care poate acompania la fel de bine o carne înăbuşită în sos de vin sau o selecţie de brânzeturi maturate.

Şi pentru că sezonul rece a bătut deja la uşă, atunci când vrei să-ţi încălzeşti sufletul, dă cep unei sticle de Negru de Drăgăşani. Să fie cam pe la 17o şi-ţi va merge la suflet. Dar ai grijă pentru că este disponibil în cantitate limitată, însă are un mare potenţial de învechire.

PS: Dacă vrei să-l înţelegi şi să-l priveşti cu alţi ochi, aşează-te comod în fotoliu şi uită-te la un film bun. Îţi recomand “A Good Year”! 🙂

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.