Lola's Box

Când crezi că eşti pe val şi nimic nu te poate atinge, ce poţi face când viaţa îţi întoarce spatele şi îţi trage o lovitură care te trimite la podea? Aşa poţi rezuma, cât se poate de scurt, povestea din Southpaw. Un film care intră de astăzi pe marile ecrane.

Southpaw, afişNu, nu este un alt film despre box. Nu o spun doar eu, care am descoperit cinematografia cu Rocky şi alte asemenea producţii, nu o spun nici cei care au creat Southpaw (Lovitură de stânga). Regizorul Antoine Fuqua (cel care şi-a pus semnătura pe “Training Day” – exact, un alt film care are boxul ca temă) şi scenaristul Kurt Sutter (“Sons of Anarchy”) spun povestea fascinantă a lui Billy “The Great” Hope, campion mondial al categoriei semigrea. Iar pentru rolul principal din Southpaw l-au ales pe Jake Gyllenhaal – fără să mă consider critic de film, interpretarea lui mi se pare una dintre cele mai bune din cariera sa cinematografică.

SouthpawAre o nevastă frumoasă, Maureen (Rachel McAdams), care îl iubeşte şi se ocupă de toate problemele vieţii cotidiene pentru ca el să-şi vadă de cariera de boxer profesionist? Are un copil care îl adoră şi care vrea să îl vadă în ring? Are un impresar, Jordan Mains (Curtis “50 Cent” Jackson), care i-a pavat drumul spre centurile mondiale ale categoriei? Se poate spune că avea totul, dar viaţa i-a rezervat o surpriză de proporţii – ei bine, nu una dintre cele plăcute. Într-o clipă de nebunie, când orgoliul masculin i-a jucat o festă, Billy Hope pierde totul. Hei, tu, spectatorule! Trezeşte-te, începe cu adevărat acţiunea în Southpaw.

SouthpawFăcut aproape KO de viaţă, Billy pierde tot, aşa că este nevoit să ia viaţa de la capăt pentru a-şi recupera fiica ajunsă în mâinile autorităţilor. Iar paşii îi sunt îndreptaţi spre o sală de box dintr-un cartier rău famat, unde îl întâlneşte pe Tick Willis (Forest Whitaker – este precum vinul, din ce în ce mai bun pe măsură ce anii trec peste el). Greu de înţeles pentru cineva din afara universului lor, relaţia dintre Billy şi Tick evoluează interesant, iar de la începutul aventurii şi până la revenirea lor în lumea boxului profesionist nu a fost decât un pas.

SouthpawDa, finalul Southpaw (film distribuit de Forum Film România) este unul în stilul cinematografiei americane, adică happy end. Dar trăirile lui Billy Hope, ale fiicei sale Leila (Oona Laurence) fac povestea absolut impresionantă. Dacă eşti o persoană “nevricoasă”, ia la îndemână şi niscaiva şerveţele. Chiar şi ca bărbat – mai ales dacă eşti tată -, este imposibil să nu ţi se înceţoşeze privire. Ce, băieţii nu plâng niciodată?

SouthpawDe astăzi, 14 august, Southpaw este pe marile ecrane. Mergeţi să îl vedeţi pentru că merită cu vârf şi îndesat. Dacă nu v-am convins cu acţiunea, merită pentru coloana sonoră. Eminem arată încă o dată că este magistral – după ce a stat o perioadă la cutie, s-a întors mai bun ca niciodată. Şi, între noi fie vorba, este păcat să nu-l vezi pe 50 Cent jucând pe muzica lui Eminem. Care Eminem a fost ales iniţial pentru rolul lui Billy Hope, a şi început filmările, după care a preferat să se concentreze asupra carierei muzicale.

Southpaw, premieră New York

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.