Moştenirea este unul dintre lucrurile cele mai preţioase din viaţă. Ce primeşti de la înaintaşii tăi şi ce anume laşi tu generaţiilor viitoare. Iar când ei s-au jertfit pentru ca noi să fim ceea ce suntem astăzi, Moştenirea este şi mai preţioasă şi trebuie preţuită aşa cum se cuvine. Iar când aniversezi 100 de ani, îi poţi dedica un vin special, în ediţie limitată.

La ce te gândeşti prima dată când rosteşti 1918? Da, la Marea Unire. A fost visul pentru care generaţii au luptat şi s-au sacrificat şi care s-a obţinut cu jertfe pe câmpul de luptă. Şi ar fi fost un vis care ar mai fi continuat dacă de-o parte şi de alta a tablei de şah a istoriei nu s-ar fi aflat jucători interesaţi de interesul lor personal de moment. Fie-le ţărâna uşoară! 😉

2018 este anul în care sărbătorim centenarul Marii Unirii, iar fiecare omagiu adus acestui moment trebuie preţuit. De sub soarele Dobrogei, acolo unde podgoria Sarica-Niculiţel rodeşte an de an – şi o face din ce în ce mai bine -, priceperea vinificatorilor Cramei Măcin ne oferă Moştenirea. Un vin exclusivist, disponibil doar în 1918 sticle, ce păstrează filonul tradiţiei româneşti.

Moştenirea – vinul, că acum despre el vorbim – este un cupaj de Fetească Neagră şi Băbească Neagră. Reprezentând 80% din compoziţia vinului, Feteasca Neagră – cea despre care se spune că nu poţi da greş cu ea – a fost vinificată separat de Băbească Neagră, cea baricată cât să îi imprime note fine de vanilie şi condiment. Vinul are o corpolenţă medie, cu taninuri moi şi 13 grade alcoolice, ce sunt perfect integrate.

Când primeşti o invitaţie din partea Moştenirii, nu ai cum să o refuzi pentru că ea te va surprinde cu arome intense de fructe roşii (zmeură, vişine, cireşe coapte), prune, coacăze negre, dar şi prin notele florale şi condiment dulce. Vinul este unul tânăr, precum România modernă, dar nu te va refuza dacă îl laşi să se învechească în sticlă. Va ticlui şi mai multe poveşti despre locul de unde provine, toate spuse în tonuri aromatice. Îl poţi asocia cu brânzeturi maturate şi mâncăruri pe bază de carne roşie şi vânat. Uite şi patru idei din partea casei: porc brezat, coaste de miel, tocană de căprioară sau raţă cu varză roşie. Cheers!

Călător sub soarele Dobrogei spre podgoria Sarica-Niculiţel

Să vorbeşti despre vinuri presupune multă muncă pentru a ajunge la acel punct în care poţi face o disertaţie care să atragă şi cel mai mare profan. Înseamnă cultură care se plămădeşte în timp, înseamnă pasiune, înseamnă timp petrecut în vie în orice anotimp – şi vara când soarele te stoarce de vlagă cu razele lui, dar şi toamna târziu sau iarna când gerul şi vântul îşi dau mâna şi te biciuiesc crunt. Şi totuşi, chiar şi noi, muritorii de rând 😉, putem fi atraşi de podgorii. Pentru că, dacă eşti asemenea unui copil curios, poţi descoperi poveşti fascinante, care să-ţi pună la încercare cunoştinţele de istorie şi geografie.

Traversând Dunărea cu bacul, de la Brăila la Smârdan, drumul te duce spre nordul Dobrogei. Arsă de soare şi bătută de vânt, aşezată între Dunăre şi Mare, regiunea are un profil geografic unic în Europa. Ca să nu mai vorbim de istoria ce urcă în timp până la creatorii ceramicii gumelniţene şi Gânditorii de la Hamangia. Un dig de 13 kilometri uneşte Smârdanul cu Oraşul Măcin, înaintând printr-un decor spectaculos, pe lângă Braţul Măcin sau Dunărea Veche. În stânga se văd deja contururile Munţilor Măcinului, ale căror spinări de dinozaur îţi poartă gândurile către Jurassic Park. Vârfurile lor – cândva mai mândre decât ale Carpaţilor – abia ating astăzi 450 de metri. Cu cât te apropii de Măcin, Dunărea Veche rămâne în dreapta, drumul ei refăcând în amonte traseul până la punctul în care acesta se desprinde de cursul principal, pentru a înconjura Insula Mare a Brăilei.

Dacă ţii şoseaua principală ce duce către Tulcea, intri în cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei: podgoria Sarica-Niculiţel. Măcin, Niculiţel şi Tulcea sunt centrele viticole care formează această podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce oferă vinurilor trăsături distincte. Sarica-Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, o zonă cu un pitoresc aparte, ce-şi întinde trecutul dincolo de perioada colonizării romane. Viile podgoriei sunt amplasate pe terenuri cu altitudini cuprinse între 50 şi 200 metri, formând amfiteatre largi, cu deschideri către valea Dunării. Relieful este dominat de formele puţin înalte ale munţilor puternic erodaţi ai Măcinului, resturi ale vechiului lanţ hercinic, cel mai vechi din Europa.

Acum, la Măcin, se produce o gamă variată de vinuri ce poartă amprenta locului, originale în prezentare şi cu un bun raport calitate-preţ. Când ajungi în judeţul Tulcea, drumul vinului începe la Alcovin Măcin, iar circuitul turistic cuprinde Crama Dobrogeana şi Pivniţa lui Terente, oferind doritorilor degustări de vinuri şi meniuri tradiţionale, însoţite de vinuri obţinute din viile de la Carcaliu şi Cerna.

Între vinurile albe specifice podgoriei Sarica-Niculiţel se număra şi Aligoté, soi franţuzesc la origine. Sec, corpolent, mineral, “mirosind” a pământ, dar şi a flori când e foarte proaspăt şi tânăr, Aligoté se potriveşte excelent cu peştele de Dunăre – cum altfel? -, dar şi cu preparatele din brânză de capră sau oaie. Sortimentul de vinuri albe e completat de Fetească Regală şi Tămâioasă Românească (soiuri româneşti), dar şi de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier şi Muscat Ottonel, soiuri internaţionale cu foarte bune rezultate în podgoriile româneşti. Vinurile roşii de Măcin se obţin din Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir.

EPILOG. De la 27 octombrie 2011, Alcovin are calitatea de furnizor oficial al Casei Regale a României. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin şi Trei Braţe sunt brandurile sub care vinurile obţinute din soiurile cultivate sunt comercializate şi promovate. Aş putea spune “ş-am încălecat pe-o şa…”, dar Moştenirea nu mă lasă pentru că am uitat un amănunt: vinul poate fi comandat doar online şi îl găsiţi aici.

Facebook Comments

2 thoughts on “Vin cu parfum de istorie: Moştenirea by Crama Măcin”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.