Lola's Box

În viaţa oricărei femei, după vârsta de 40 de ani, încep să apară îndoieli privind menopauza. A venit sau mai am de aşteptat? Atunci când ai vreo îndoială, cea mai rapidă metodă de a afla adevărul este testul Barza. Rapid şi eficient.

După vârsta de 40 de ani am început şi eu să am îndoieli în ceea ce priveşte intrarea la menopauză. Avem motive întemeiate pentru că mama a intrat foarte devreme în această etapă. Ce-i drept, la ea totul a fost cauzat de un şoc emoţional puternic după decesul uneia dintre surori. Aşa că orice întârziere a menstruaţiei mă face să-mi pun întrebarea: oare “a lovit” şi la mine?

Ce este menopauza?

Pe scurt, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Nu iartă pe nimeni, doar că diferă vârsta la care se instalează. Dacă îl privim literar, termenul îşi are originile în limba greacă, însemnând “sfârşitul hemoragiei”. Medical, menopauza apare ca urmare a creşterii nivelului FSH (hormonul foliculo­stimulant) – de până la 10 ori odată cu apropierea femeii de vârsta menopauzei – şi reducerea celui de estrogeni. Menstruaţiile devin din ce în ce mai rare şi, dacă trec 12 luni între două menstre, se poate spune că s-a instalat menopauza.

Vârsta la care apare menopauza este între 40 şi 55 de ani – în România, vârsta medie este de 49 de ani. Dacă apare înainte de 40 de ani, este considerată menopauză precoce, iar dacă apare după 55 de ani este un fenomen tardiv. Iar instalarea ei are câteva perioade distincte:

  • premenopauza – durează între patru şi şase ani, fiind o perioadă de tranziţie marcată de diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii;
  • menopauza – oprirea definitivă a menstruaţiilor;
  • postmenopauza – durează între doi şi şase ani după oprirea menstrelor, până la oprirea completă a activităţii funcţionale ovariene.

Cum apare menopauza precoce?

Fiecare dintre noi are propriul ritm biologic, aşa că momentul apariţii menopauzei şi durata acesteia diferă de la persoană la persoană. Există o probabilitate ridicată ca momentul să fie identic cu cel al mamei. Însă stilul de viaţă şi tratamentele pot provoca sau au legătură cu menopauza precoce. Conform studiilor, fumatul, radioterapia, chemoterapia, bolile genetice şi autoimune, îndepărtarea glandei pituitare sau a ambelor ovare, traiul la altitudini mari şi dieta vegetariană sunt cauze care pot duce la menopauză precoce.

Altfel, cauzele pot fi naturale sau artificiale. Cele naturale sunt legate de înaintarea în vârstă. Cele artificiale au legătură cu intervenţii chirurgicale care afectează organismul femeii. Nu este exclus nici un stres puternic, după cum spuneam că a fost cazul mamei mele. Având această “moştenire”, la care se adaugă şi operaţia de tiroidă plus radioterapia prin care am trecut în urmă cu şapte ani, teama mea a fost cât se poate de îndreptăţită.

Cum puteam afla dacă mă paşte sau nu menopauza? Nu aveam decât să merg la medicul de familie, la cel ginecolog sau la un internist. Sau… puteam efectua un test Barza. Oarecum asemănător cu un test de sarcină, să-l faci şi să ai rezultatul nu durează mai mult de un minut. Aşa că, dacă ai vreo urmă de îndoială, nu rămâne decât să te laşi vizitată de Barza, pentru că poţi face testul în orice moment al zilei.

De ce este bun testul Barza? Pentru că te scuteşte de timp şi fonduri irosite. La un cabinet privat se poate ca o consultaţie să te coste mult – şi nici să nu găseşti prea curând o “fereastră” liberă în lista de programări. În sistemul de stat, rişti să aştepţi atât de mult încât chiar să apară menopauza. Aşa că… Testează-te!

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.