Lola's Box

Dacă arunci o simplă privire asupra colecţiei Max Mara pentru sezonul toamnă-iarnă 2015, te vei gândi imediat la Marilyn Monroe. Şi nu vei greşi, pentru că actriţa americană şi fotografiile sale din 1962, realizate de George Barris, au fost una din sursele de inspiraţie pentru creaţiile casei italiene cu o istorie de peste şase decenii.

Chic clasic, frumuseţe şi inteligenţă sunt doar câteva dintre valorile care au definit-o pe Marilyn Monroe. Poate vi se va părea ciudat, dar fosta soţie a lui Arthur Miller era o devoratoare a cărţilor, lăsând în urma ei o bibliotecă ce număra 400 de volume, ce purtau semnătura unor nume grele precum John Milton, Albert Einstein sau Feodor Dostoievski. Deşi a fost privită deseori ca o blondă sexy şi nimic mai mult, Norma Jeane – acesta era numele din certificatul său de naştere – a scris poezii elegante, observaţii tranşante şi memorii pătrunzătoare în care s-a destăinuit: “Au fost zile sau săptămâni în care îmi doream doar companie ocazională pentru a mă adânci în citit”.

Max Mara, remember Marilyn MonroeÎn 1962, atunci când a fost imortalizată pe peliculă de George Barris, Marilyn se afla la apogeul carierei sale, una care avea să fie curmată brusc de decesul său în vara aceluiaşi an. În fotografii, actriţa din “Unora le place jazzul” poartă doar un pulover bărbătesc tocit, cu model norvegian. Marilyn îl strânge în jurul ei în timp ce se bălăceşte în ocean râzând, cu capul dat pe spate şi cu părul fluturând în vânt. O altă fotografie ne-o arată pe nisip, înfofolită într-o pătură foarte uzată, în nuanţa camel.

Max Mara, palton şi etichetăValorile care au definit-o pe Marilyn Monroe le regăsim şi la Max Mara, care, pentru sezonul toamnă-iarnă 2015-2016, prezintă o garderobă tot atât de uşoară şi de plăcută la atingere precum acea pătură, tot atât de dezmierdătoare şi de familiară precum acel pulover purtat de vedeta Hollywoodului anilor ’50.

Max Mara colecţie FW15Hainele emblematice ale colecţiei sunt purtate într-un mod seducător, având aerul unor şaluri de plajă luxoase. Jachete “bomber”, paltoane, haine marinăreşti “peacoat”, genţi de voiaj “duffel”, pulovere sport: toate aceste piese clasice masculine sunt reinventate prin utilizarea unor materiale precum păr de cămilă, caşmir, stofă alpaca şi mătase matlasată. Sunt reinventate şi rochiile tip combinezon, bustierele şi fustele creion, reprezentative pentru stilul lui Monroe. Siluetele sunt micşorate sau amplificate.

Max Mara colecţie FW15Dacă priveşti paleta cromatică folosită – camel, nisip, caramel, fildeş – îţi dai seama imediat că sunt culori luminoase care reamintesc de acea faimoasă şedinţă foto de pe plajă. Şterse de soare, nuanţele pudrate de roz, galben, verde şi albastru apar în împletituri din caşmir uşoare ca un fulg, tweeduri şi haine din alpaca pufoase sau blană de nurcă ivită din tivul unei haine.

Max Mara colecţie FW15Geanta Hollywood, din păr de ponei neted sau din piele de viţel, conferă o notă de strălucire discretă, cu închizătoarea sa elegantă emblematică – cea mai nouă versiune a sa se poartă ca un rucsac. “Dă-i unei femei pantofii potriviţi şi va putea cuceri lumea” spunea Marilyn. Prin urmare, colecţia cuprinde şi pantofi cu toc, din piele de ponei şi sclipici, dar şi mocasini serioşi, cu ciucuri. Aceştia din urmă şi ochelarii de citit în culori pastelate pot reprezenta combinaţia perfectă prin care o femeie să aibă un aer inteligent, sexy şi modern.

Cum aş caracteriza pe scurt colecţia Max Mara toamnă-iarnă 2015-2016? Paltoane, paltoane şi iar paltoane.

Facebook Comments

Related Posts

2 thoughts on “Max Mara toamnă-iarnă 2015, colecţie inspirată de Marilyn Monroe

    1. Fede, trebuia sa vezi pe viu prezentarea colectiei, nu era manechin sa nu aiba ceva pe care sa vreau sa il iau acasa 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.