Lola's Box

Dacă vrei să ai parte de o experienţă fabuloasă, într-unul dintre cele mai fascinante oraşe ale Europei, atunci nu trebuie decât să te urci în avion cu destinaţia Turcia. Aşadar… Bun venit la Istanbul!

Istanbul, Moscheea Ortaköy & Podul Bosfor
Istanbul, Moscheea Ortaköy & Podul Bosfor

Aflat la confluenţa a două continente, Europa şi Asia, metropola de pe Bosfor are darul de a îmbina culturi diferite aşa cum nu o face nici un alt oraş din lumea asta. Chiar şi cei mai pretenţioşi turişti au ce vedea în ceea ce o dată a fost capitala marelui Imperiu Otoman. Metropolă importantă încă din antichitate, Istanbul este o legătură naturală între cele două maluri ale Strâmtorii Bosfor, o conexiune între Marea Neagră şi cea Egee. Situat pe şapte coline, oraşul are darul de a oferi o imagine care seduce chiar şi cei mai versaţi călători prin lume, cu multitudinea de minarete.

În aşteptarea cumpărătorilor, comercianţii îşi dovedesc priceperea la table.
În aşteptarea cumpărătorilor, comercianţii îşi dovedesc priceperea la table.

La nivelul străzilor te loveşti de vânzătorii ambulanţi, de localnicii care stau şi chibiţează toată ziua, dar şi de turiştii căzuţi în admiraţie. Dar nu poţi trece cu vederea traficul care uneori este infernal. Însă experienţa cea mai puternică pe care o trăieşti în Istanbul este cea creată de strigătele muezinilor, atunci când îşi cheamă credincioşii musulmani la rugăciune, vocile lor dând impresia unor dueluri pentru superioritatea acustică.

Chiar dacă nu mai este capitală, Istanbul este, fără îndoială, inima culturală şi istorică a Turciei. Primele aşezări datează de pe la 1500 îC, însă perioada de glorie a început în secolul VII îC, atunci când regele grec Byzas a creat Byzantium şi a pus bazele a ceea ce astăzi este Stambul. Căzut sub controlul romanilor, locul avea să fie proclamat Noua Roma de către Împăratul Constantin cel Mare şi declarat capitala întregului imperiu. Avea să fie denumirea care nu a prins niciodată, aşa că mai târziu şi-a schimbat numele în Constantinopol. Trei secole mai târziu, răzmeriţele au dus la distrugerea oraşului, dar acest lucru avea să ducă la apariţia unora din cele mai mari realizări arhitecturale. În 1453, sultanul Mehmet II preia controlul asupra urbei, îl rebotează Istanbul şi-l transformă în capitala vastului Imperiu Otoman. După o jumătate de mileniu, în 1923, generalul Mustafa Kemal – cunoscut şi sub numele Atatürk (“Părintele turcilor”) – a fondat Turcia modernă, ca republică, şi a decis să mute capitala la Ankara.

Astăzi, Istanbul este o metropolă plină de culoare, mereu animată, unde vechile tradiţii şi măiestria vestigiilor antice coexistă de minune cu telefonia mobilă şi cu mărcile marilor designeri din lumea modei. O vreme, imaginea te duce cu gândul la Viena sau la Praga, în special când unul din tramvaiele vechi trece creând un zgomot asurzitor.

Istanbul, Hagia Sofia
Istanbul, Hagia Sofia

Fără îndoială, Sultanahmet este o destinaţie turistică mereu captivantă şi, totodată, inima vechiului oraş. Aici poţi admira îmbinarea arhitecturală a erelor bizantină, respectiv otomană, după care urci pe străduţele înguste pe unde cândva mărşăluiau cruciaţii şi ienicerii, însă chiar şi aceştia făceau o pauză la kahvehane (n.r. cafenea turcească) pentru un pahar cu tradiţionalul ceai de mere. Să fii turist în Istanbul şi să nu vezi Hagia Sophia (Sf. Sofia) este o adevărată blasfemie. Aflată în cartierul Sultanahmet, clădirea a fost imaginată de Împăratul Iustinian ca simbol al pietăţii creştine, dar a sfârşit prin a fi transformată în moschee, iar în prezent este muzeu. Interiorul este dominat de cupola impresionantă, cu un diametru de 30 metri, care creează o impresie puternică asupra vizitatorului graţie modului în care se reflectă lumina prin cele 30 milioane de bucăţi din sticlă aurie “tessarae”.

Istanbul, Moscheea Albastră, interior
Istanbul, Moscheea Albastră, interior

Interiorul Moscheii Albastre este la fel de impresionant graţie ferestrelor cu cele 260 de vitralii, cu una din cele mai mari zone de rugăciuni, dar şi una din cele mai mari curţi deţinute de vreo moschee. În acelaşi timp, exteriorul este străjuit de nu mai puţin de şase minarete şi de mai multe cupole voluptoase decât ar putea număra privitorul. În apropierea moscheii se află ultimul exemplu al grandorii otomane, Palatul Topkapî, unde au locuit sultanii vreme de patru secole. Edificiul este compus dintr-o multitudine de camere, patru curţi şi zona rezervată alaiului sultanului, în special pentru haremul acestuia. Toate încăperile sunt îmbrăcate în textile de o calitate ireproşabilă şi decorate cu obiecte antice.

This slideshow requires JavaScript.

Mult mai neobişnuită este Basilica Cistern, un vast rezervor subteran ce datează din secolul VI, o binevenită sursă de răcoare în zilele toride de vară care putea “înghiţi” 80.000 metri-cubi de apă. Nici o vizită la Istanbul nu ar fi completă fără o escală în Marele Bazar, care găzduieşte 4.000 de magazine ce vând orice, de la covoare fine şi kilim (carpete) la narghilele decorative şi argintărie. Totul este negociabil, poţi găsi şi chilipiruri şi întotdeauna poţi să te bucuri de ceea ce ai cumpărat pentru că preţurile sunt printre cele mai mici din Europa.

Istanbul, Marele Bazar
Istanbul, Marele Bazar

Tavernele şi restaurantele sunt la modă în Istanbul, în orice local putându-se servi cocktailuri şi bucătărie rafinată. Locaţiile favorite sunt pe acoperişurile caselor, în vile opulente care cândva au fost locuinţe ale sultanilor şi ale oaspeţilor acestora în districtele Beşiktaş şi Ortaköy. Aceste zone au rămas apanajul elitei din Istanbul, dar mai nou sunt preferate şi de noua generaţie, tineri afacerişti care deţin lirele necesare şi sunt dispuşi să petreacă.

Binecunoscutul kebap - sub diferite forme - este prezent pretutindeni în Istanbul
Binecunoscutul kebap – sub diferite forme – este prezent pretutindeni în Istanbul

Băutura alcoolică specifică locului este raki, un lichior aromat servit cu apă şi gheaţă, ca aperitiv alături de mezé, un platou cu diferite gustări. Bucătăria din Istanbul este un amestec fabulos de arome mediteraneene şi turceşti. Fructele de mare proaspete se află la loc de cinste în meniul oricărui local care se respectă şi sunt mereu le fel de gustoase. De asemenea, popularitatea Sushi creşte tot mai mult.

This slideshow requires JavaScript.

În concluzie, Istanbul este o sinteză desăvârşită a Europei şi a Asiei, îmbină cultura celor două continente – fiecare cu propria sa modalitate de a-şi arată ospitalitatea – cu peisaje năucitoare şi cu atmosfera locală.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.