Lola's Box

Într-un sfert de secol, proiectul illy Art Collection a fost onorat cu creaţii ale unor nume mari ale designului internaţional. Ceşti sau cutii de cafea illy au purtat semnăturile unor celebrităţi, iar aniversarea a 25 de ani aduce o cutie al cărei design este “made in Romania” şi este opera lui Marius Iulian Stan.

Piatra de temelie a illy Art Collection s-a pus în 1992, atunci când Francesco Illy a avut idea de a cere unui grup de artişti să-şi etaleze creativitatea pe suprafaţa ceştii create de Matteo Thun pentru illy. Practic, era un proiect ce îmbina plăcerea senzorială a băutorilor de cafea cu lucrări de artă. De atunci, ceaşca illy Bone China şi cutia de 250 de grame au devenit “pânze” pentru artişti tineri, dar şi maeştri ai artei contemporane. Ceea ce a urmat a fost o succesiune de colecţii preţioase, ce au purtat semnături precum James Rosenquist, A.R. Penck, Robert Rauschenberg, Francis Ford Coppola, Jeff Koons sau Pedro Almódovar.

La un sfert de secol de la debutul proiectului, un tânăr artist român semnează lucrarea ce va fi imprimată pe cutiile de cafea illy (250g). Nu numai că este câştigătorul celei de-a doua ediţii a competiţieiDesign the illy can, dar Marius Iulian Stan are opera de artă imprimată pe 20.000 de cutii ce sunt disponibile pe piaţa din România începând din această lună.

Şi pentru că illy Art Collection înseamnă adevărate lucrări de artă, semnate de artişti renumiţi ai mapamondului, lucrarea câştigătoare a fost prezentată în cadrul unei expoziţii găzduită de galeria Galateca. Am putut admira lucrări ale numelor consacrate, parte a colecţiei illy, dar şi cele mai bune 20 de opere înscrise în competiția “Design the illy can”. Acestea au fost selectate din 328 de lucrări realizate de peste 160 de tineri români pasionaţi de design.

Pe lângă designul imprimat pe cutiile de cafea, marele premiu constă şi în participarea la cursul Disruptive Market Innovation through Design, organizat de Royal College of Arts UK. Ceea ce pentru Marius va fi “Magic Moment”, numele pe care l-a purtat lucrarea lui, care i-a adus premiul cel mare: “Opera surprinde momentul în care ne bem cafeaua, modul prin care ne începem ziua şi, de multe ori, ne-o şi continuăm. Plecând de la aceste premise, am ales să ilustrez ideea abstractizată a unor fluide ce reprezintă cafeaua în esența ei. Culorile vii exprimă efectul pe care ni-l dă, de multe ori, cafeaua”.

De-a lungul timpului, colaborările illycaffè au luat diferite forme de la creare şi expunere de artă contemporană sau susţinere a unor tineri artişti până la implicare în literatură ori susţinere a unor evenimente. În 2015, illycaffè a fost partener oficial al Expo Milano, fiind responsabil de cel mai mare pavilion al expoziţiei, zona de cafea. Implicarea în artă se reflectă şi în mediul digital, platforma illywords fiind un exemplu prin blogul care reuneşte viziuni şi opinii ale oamenilor de diferite naţionalităţi, culturi şi profesii.

În 2016, Stories of illywords a îmbinat literatura de buzunar – poveşti scurte – cu imagini ale artiştilor. Arta, mâncarea, designul, fotografia şi ilustraţiile se întrepătrund cu uşurinţă în versiunea digitală şi cea tipărită illywords, interconectând discipline şi viziuni diferite. Acum ştiţi de ce spun mereu #incoffeewetrust? 🙂

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.