Lola's Box

Anii ’60 au reprezentat o perioada de controverse, odată cu izbucnirea războiului din Vietnam, cu dorinţa de libertate personală şi cu mişcările pentru drepturile civile. Dar care a fost impactul acestei decade asupra genţilor de mână?

Influenţele culturale au fost multiple. The Beatles au venit pe scenă, cu muzica lor revoluţionară care părea că fascinează o întreagă generaţie. Apoi, John F. Kennedy a fost ales preşedinte în SUA, iar energia debordantă şi popularitatea sa aveau mare priză la tineri. De asemenea, soţia sa, Jackie Kennedy, a împărtăşit ţării simţul său pentru stil.

La începutul anilor ’60, modelul clasic de poşetă – simbolizat de Jackie – era purtat cu haine în croieli fine şi de calitate. Prin venirea la putere a preşedinţilor Johnson şi Nixon, modelele au luat o întorsură neobişnuită, dar liberă. Genţile erau acum mari, asimetrice, din materiale interesante (coşuri ţesute), personalizate şi cu forme unice.

Noua modă “haute couture” erau poşetele fabricate manual, iar tipul “do it yourself” era foarte apreciat. Designerii de modă pierdeau clienţi, pe măsură ce alternativele mai puţin costisitoare deveneau din ce în ce mai importante.

Tehnologia secolului XX a permis folosirea unei game largi de texturi şi materiale. Există încă genţi impermeabile şi răcoroase pentru plajă, din materiale delicate pentru seară sau lejere pentru stilul casual. Pe scurt, o varietate fascinantă, pentru fiecare stare de spirit, ocazie sau stil de îmbrăcăminte. Genţile şi poşetele au devenit moda însăşi.

Cum privesc bărbaţii lucrurile

În 21 ianuarie 1945 a apărut un articol avangardist în New York Times. În zilele noastre, este foarte amuzant să privim cum erau percepute genţile şi poşetele femeilor acum aproape şapte decenii. Articolul “În interiorul unei poşete” vorbea despre “bagology”, ştiinţa genţilor de mână.

Plin de ironie şi umor, articolul spunea că o femeie fără poşetă este la fel de pierdută ca un călător în deşert. Ea are nevoie să care diverse obiecte, care depăşesc puterea de imaginaţie a bărbaţilor. Poşeta e privită ca un loc foarte misterios, ca o cheie către sinele posesoarei. Geanta închisă este înconjurată de o aură de tabu. În plus, femeile se simt invadate dacă cineva dă buzna în această intimitate sacră.

În trecut, bărbaţii erau sfătuiţi să se uite în sus dacă observau că femeia care îi acompania îşi deschide poşeta – un obiect misterios, care făcea ca anumite lucruri să dispară temporar, în interiorul său. După o căutare minuţioasă, obiectele reveneau la suprafaţă, la fel de miraculos. Aproape orice bărbat este familiarizat cu această căutare asiduă. Panica asociată pierderii unui obiect din interiorul poşetei este temporară, pentru că, de obicei, căutarea se încheie cu “happy end”.

Mitul superiorităţii bărbatului asupra femeii se bazează exclusiv pe ideea că bărbaţii nu poartă poşete. Cum aşa? Ei spun că lucrurile sunt simple: îşi transportă “necesarul” în buzunare (adânci şi confortabile). Cercetătorii (cei de parte bărbătească) au descoperit un lucru uimitor: un bărbat care poartă costum cu vestă şi un palton are 20 de buzunare. Concluzia: aşa se explică de ce nu pierd nimic din ceea ce depozitează în buzunare! Hmmm…

Femeile au şi ele buzunare la articolele lor de îmbrăcăminte, dar le folosesc în general ca adăpost al mâinilor. Şi, ca să nu aibă denivelări inestetice ale hainelor, continuă să folosească poşetele pentru “arsenalul” transportat. Bărbaţii continuă şi ei ceva: să se simtă superiori datorită lipsei genţilor. (Primul lucru pe care Adam l-a luat Evei a fost o poşetă. A fost dulcea sa răzbunare pentru mărul primit).

“Bagology”, ştiinţa genţilor de mână, arată că felul în care o femeie poartă geanta îi arată întreaga scară de caracteristici, de la o minte deschisă şi generoasă la una precaută şi lacomă.

Poşeta unei femei conţine un anumit număr de lucruri şi obiecte fundamentale, la care se adaugă o notă personală. Şi această notă dă personalitate poşetei. Dar ce conţineau poşetele de-a lungul timpului?

1945
1-2 rujuri; cutie cu pudră; şerveţele; câteva şerveţele folosite; câteva scrisori; factura de la curăţătorie; o pereche de ciorapi care trebuia cusută; agenda cu adrese; pachet de ţigări; cutii de chibrituri; mapă mică, de piele, cu fotografii; cărţi de vizită cu adrese de la magazine de blănuri, haine pentru copii, saloane etc; bileţele cu numere de telefon, dar fără nume; plasă de păr; sticlă cu vitamine; 2-3mostre de tapiţerii; stilou; creioane.

1998
card bancar; pager; gumă de mestecat; telefon mobil; poşetă mică, de rezervă; file de cec; şerveţele folosite; agendă mică, pentru organizare; cremă de mâini; perie de păr; balsam de buze; portfard umplut până la refuz; pixuri; chei; portofel.

Era perioada în care o singură poşetă nu era suficientă, aşa că se mai folosea o plasă, care conţinea:

agendă mai mare; prânzul la pachet; ziar sau revistă; pantofi de schimb la locul de muncă; umbrelă.

Ce duce femeie cu azi în prezent? O geantă, ale cărei dimensiuni au darul – de cele mai multe ori – să înşele în privinţa conţinutului. Mai exact, mărimea genţii utilizată cotidian este invers proporţională cu ce are în ea. Portofelul cu carduri – firesc, nu mai este la modă să umbli cu cash -, fardurile şi telefonul mobil sunt suficiente pentru femeia secolului XXI. A, să nu uit… “Companionul” din prezent este geanta sau sacul pentru laptop sau tabletă.

Dar ce care ar putea fi în viitor tendinţele pentru genţi şi poşete? Se pare că acest accesoriu important va deveni din ce în ce mai individualizat, cu texturi şi materiale interesante. Vor apărea, desigur, noi designeri şi modele; însă mărci şi modele precum Dior, Gucci, Hermes sau Louis Vuitton vor continua să rămână puncte de referinţă.

Ştii ce ai azi în poşetă? Da! Ai curaj să ne dezvălui?

Facebook Comments

Related Posts

6 thoughts on “Genţi şi poşete – artă şi istorie (II)

  1. Dap… stiu ce am in geanta! un portfard,portofelul,agenda, telefoanele,servetele,servetele umede,port card-ul,cheile… my hubby spune ca geanta mea e o nebunie!cantareste enorm si te poti pierde in ea…foarte fain articolul!!!
    pup,draga mea!

  2. Deci sa incepem…portofel, telefoane, agenda, un gloss, chei, ochelari de soare, incarcator telefon, servetele si gume. Par chiar putine, oare de ce e atat de grea? ;))
    Pupici

  3. Well, hai sa incerc. Iti voi dezvalui ce contine (jumatate din geanta)
    Aparatul foto tip sapuniera, portfard mic cu balsam de buze si creionul kohl, cel putin doua pungute cu batiste de hartie, doua telefoane (cel de Ro si cel De) picaturile Optive, agenda mica visinie, pix, ….mai continui maine? 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.