Lola's Box

Flori de Ie duce tradiţionala piesă din portul popular românesc la “Primăvară, bine ai venit cu Mărţişor!”, eveniment ce are loc la Bari în data de 9 martie. Cristina Chiriac, fondatorul brandului, şi makeup artistul Brânduşa Bordeianu au fost invitate de Monica Irimia, reprezentantul Asociaţiei Tracia Land Italia.

Alături de cele două, România va fi reprezentată la “Primăvară, bine ai venit cu Mărţişor!” şi de Universitatea Aldo Moro şi Facultatea de Business şi Turism. “Mărţişorul este o brăţară împletită cu două fire, alb şi roşu, simbolizând viaţa şi puritatea sufletului, dar şi sacrificiul şi sângele. Potrivit legendei, Mărţişorul era un dar al femeilor către bărbaţi, cu ocazia venirii primăverii, pentru a sărbători renaşterea naturii şi ca simbol de bun augur al sănătăţii şi frumuseţii”, spune Monica Irimia, organizator al iniţiativei şi coordonator pe Sud pentru Asociaţia Tracia Land.

Evenimentul se va desfăşura în salonul Universităţii Aldo Moro din Bari şi este parte a unui proiect dezvoltat în parteneriat cu Primăria. Flori de Ie organizează o paradă a costumelor tradiţionale româneşti, din colecţia proprie, care vor fi îmbrăcate de reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia. De asemenea, va avea loc şi o dezbatere despre sporirea cunoştinţelor despre istoria şi cultura României.

Prezentarea va fi împărţită în două momente de paradă a costumelor populare românești. Acestea vor fi legate printr-un documentar realizat de Agerpres, cu imagini alb-negru şi color din arhiva foto a agenţiei, care vor realiza o călătorie în timp, prin istoria României.

Cristina Chiriac a călătorit cu poveştile florilor de ie, promovând arta manuală românească, la New York, Londra, Viena, Abu Dhabi, Moscova, Dubai sau Shanghai. “Pe viitor, se anunță multe alte călătorii şi surprize. Am reuşit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre. Flori de ie încearcă să conserve şi să transmită mai departe ceea ce specialiştii în tradiţia populară numesc însemne magice cusute cu grijă, care au menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Ia romanescă reprezintă cel mai bun ambasador al valorilor româneşti, creează punţi şi uneşte inimi.”

Flori de Ie este primul concept care are la bază veşmintele tradiţionale româneşti: Este acceptat şi apreciat alături de branduri internaţionale în proiecte precum expoziţiile şi târgurile internaționale de modă, cultură şi design. Anul acesta, Flori de Ie a lansat prima ie cusută manual cu fir metalic, o premieră naţională.

“În cadrul evenimentului din Bari dorim să întâmpinăm primăvara cu poveşti autentice româneşti. Astfel, iile noastre vor fi prezentate de persoane din culturi diferite – Spania, Italia, India, Brazilia. Dorim să arătăm lumii arta tradiţională a poporului român, care a cules aprecieri şi laude din toate colţurile lumii”, mai spune Cristina.

Misiunea Flori de Ie este aceea de a deveni un instrument valoros în reprezentarea portului popular românesc la nivel global, prin încurajarea şi intermedierea parteneriatelor cu alte ţări.

Organizatori: Asociaţia Tracia Land, Comune di BARI Municipio 1, Flori de Ie, Brânduşa Bordeianu Make-up Artist, Universitatea Aldo Moro şi Facultatea de Business și Turism
Partener media principal: Agerpres. Parteneri media: Leaders Reunited, Bursa.ro, Eva.ro. Fotografiile de la eveniment vor purta semnătura lui Roberto Sibilano.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.