Lola's Box

Dacă nu te-ai decis cum să te îmbraci în sezonul estival, atunci te poţi inspira de la casele de modă consacrate. Iată cam ce ne propun pentru primăvară-vară 2013.

BalmainBALMAIN. La doar 27 de ani, Olivier Rousteing a reuşit să transforme Balmain într-un epitom al esteticii, iar cea mai nouă colecţie a casei a avut puternice influenţe din anii ’90. Astfel, pe podium au putut fi admirate din nou creaţii cu umeri imenşi, cu proporţii triunghiulare şi supradimensionate, care au fost puse în evidenţă de pantalonii cu talie înaltă şi de accesorii precum cercei rotunzi foarte mari. Dar nu au lipsit nici fustele mini din piele neagră, topurile scurte şi o jachetă peste acestea din urmă. Chiar şi aşa, succesul cel mai mare l-au înregistrat piesele din denim – fuste şi jachete dezirabile şi uşor de purtat.

Emporio ArmaniEMPORIO ARMANI. În creaţiile Emporio Armani, machiajul a fost o referinţă recurentă – hainele “îmbracă pielea purtătorului” ca formă naturală, iar culorile au fost preluate din paletele de farduri pentru zi şi noapte. Colecţia casei italiene a fost o explozie de lumină, cu pantaloni scurţi şi fuste scurte, jachete fără mâneci şi tricouri, în nuanţe de gri, negru, alb, roz, nude sau camel. Toate aceste culori s-au regăsit şi în carourile de pe veste şi rochiile sari drapate. Per total, a fost o colecţie “simplă”, lucru cu care Armani ne-a obişnuit: destinată femeilor de afaceri elegante. Dar, fiind vorba de gama Emporio, colecţia rămâne tinerească şi jucăuşă.

FendiFENDI. Dacă eşti în căutarea unui stil, e bine să te laşi ghidat de Fendi – aşa se explică şi săgeţile direcţionale de pe podiumul de defilare, pentru că avem de-a face cu o casă care ştie prea bine ceea ce face. Iar pentru vara aceasta, Fendi mizează pe ceva exploziv, cu creaţii marcate de forme proeminente şi combinaţii de ţesături preţioase: blănuri de vară şi piele – ai uitat că Fendi este un simbol al extravaganţei? -, în timp ce pantofii şi genţile sunt sobre. Mai trebuie să amintim de Baguette şi Peekaboo?

GivenchyGIVENCHY. Când este vorba de a realiza o combinaţie între frumuseţe şi puritate, dar păstrând o latură dură, atunci Riccardo Tisci este maestrul de ceremonii – şi o face de aproape un deceniu pentru Givenchy. A atras prin paleta coloristică (bleu, alb, negru), sentimentul de constrângere (ţinte în jurul taliei şi al umerilor) şi forme. Am văzut jachete curbate, cu mâneci scurte, cu decupaje circulare şi forme asimetrice, care erau prinse cu volane. Dar nu a abuzat de ele şi nu erau în jumătatea superioară – de culoare neagră pentru a urmări un braţ, un umăr sau decolteul unei rochii.

HermesHERMES. Combinaţie de linii simple şi precise cu imprimeuri îndrăzneţe şi luminoase. “Le vreau pe amândouă”, a spus Christophe Lemaire atunci când a fost întrebat ce va cuprinde colecţia Hermes primăvară/vară 2013. Pentru aceasta, designerul a utilizat croieli bărbăteşti, cu linii puternice şi curate, care urmăreau decupaje rectangulare şi unghiulare şi care uneori se unesc în blocuri coloristice împreună cu imprimeuri ilustrate – unele sunt aglomerări grafice, foarte colorate. Centurile şi bretelele late au darul de a ţine totul sub control.

MarchesaMARCHESA. Când vine vorba de New York, avem de-a face cu oameni narcisişti, fanatici ai modei, care se împart în locuitori de la periferie sau în centru. Marchesa nu face discriminare între aceste două categorii, în primul rând că nu este originară din “Big Apple”, dar şi pentru că este o poveste venită de nicăieri – este visul devenit realitate al oricărei femei, iar brandul face totul să fie simplu şi minunat. Ca un laitmotiv pentru prezentările primăvară-vară 2013, India este sursa de inspiraţie, iar colecţia este inundată de imitaţii drapate ale tradiţionalului sari, cu rochii albe din tul care acoperă colanţi aurii. Creaţiile atrag şi prin lipsa mânecilor sau prin decolteul “inimă”.

Paul & JoePAUL & JOE. La prezentarea colecţiei semnate Sophie Albou pentru Paul & Joe, cei prezenţi au avut impresia că au fost teleportaţi în Hawaii, dar nici vorbă de bermude şi bikini cowabunga. Croielile au copiat linia valurilor, chiloţii cu talie înaltă şi jachetele contrastante fiind elementele principale. Cu o asemenea influenţă, nu puteau lipsi tricourile în dungi verticale, mai apropiate de ceea ce vedeam pe litoralul englez – bluzele erau bagate în faţă în pantaloni creţi, de la care nu lipseau centurile. Culorile pe care le regăsim la diverse specii de papagali dovedesc inspiraţia geografică şi au fost puţine schimbări legate de decupaje sau proporţii. Tricoul roşu, purtat cu pantaloni de aceeaşi nuanţă, pare foarte viu, iar jerseul alb, lung până la podea şi cu decolteu V adânc, este genul de haină pe care vrei să o porţi imediat ce soarele verii ţi-a colorat pielea.

PradaPRADA. Ceea ce face Prada se transformă în ceva emblematic, râvnit şi cool – designerul casei obişnuieşte să transforme ceva care urăşti în ceva cu mare succes pe piaţă. La început, formele pure au fost reprezentate de jachetele de mătase – foarte pătrăţoase, de culoare neagră şi cu o floare albă ce dădea impresia că a fost pulverizată sau desenată – şi de fuste plisate. A urmat o metamorfozare în unghiuri ascuţite la nivelul umerilor, ceea ce a făcut trecerea la influenţele japoneze: jachete precum în judo, haine şi rochii. Cert este că gheişele trecuseră prin curentul flower power.

Vera WangVERA WANG. Când este vorba de inspiraţie, unii designeri se sperie, chiar dacă aceasta reprezintă motorul lor creativ. Când cineva caută o sursă de inspiraţie, mulţi sunt tentaţi să creadă că s-a plafonat. Dar designerii buni ştiu că a te uita în trecut înseamnă a privi în viitor. Iar Vera Wang a dovedit că a gestionat de minune punctul de pornire al colecţiei primăvară-vară 2013: universul mistic şi exotic al Indiei. Elementele orientale impresionează prin decupajele şi formele puternice, dar cu o tentă occidentală. Pantaloni care se termina chiar deasupra genunchiului, fuste încreţite, rochii zvelte şi pantaloni largi. Drapajele nu sunt reminiscenţe de sari, ci falduri dese – mai tradiţionale sunt jachetele, tip sherwani pentru bărbaţi, dar mai scurte şi tăiate la bază.

Dacă nu te-au convins, poate găsim idei mai inspirate la designerii români pentru sezonul toamnă-iarnă 2013/2014.

Facebook Comments

Related Posts

2 thoughts on “Ce purtăm vara aceasta?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.