Lola's Box

Departe de mine gândul că aş fi vreun talent în bucătărie, dar, pentru o seară, mi-am demonstrat abilităţile de Michelangelo şi am sculptat un dovleac. La final de octombrie, se relaxează în vitrina de la “Mica Elveţie” şi-i încântă pe cei care trec prin Centrul Vechi, dar şi pe oaspeţii lui Chef Jakob Hausmann.

Pentru unul care înoată în apele agitate ale celui de-al cincilea deceniu de viaţă, copilăria a fost lipsită cu desăvârşire de sărbători precum Halloween. Cu toate acestea, nu trecea o toamnă fără ca bunica să nu mă răsfeţe cu plăcintă cu dovleac, iar bunicul să-mi aducă un bostan sculptat, care era luminat de o lumânare. Este greu de descris ce bucurie era pe mine… Anii au trecut, bunicii s-au dus, dar amintirile au rămas la fel de vii. Şi totuşi era ceva ce nu făcusem niciodată: să sculptez singur un dovleac. Până acum…

Max în acţiuneŞi ce prilej mai bun, dacă nu sărbătoarea de Halloween. Şi pentru că îmi plac provocările, am trecut pragul restaurantului Mica Elveţia, la invitaţia lui Chef Jakob Hausmann, mi-am suflecat mânecile şi am purces în realizarea unei opere de artă. Bine, acum să nu credeţi că este cine ştie ce mare capodoperă, dar este primul dovleac pe care l-am transformat în felinar. Cum se spune, eu am făcut totul de la A la Z, chiar dacă acest lucru s-a făcut cu sacrificii: dacă la început glumeam şi întrebam de un doctor, am fost la un pas ca tocmai eu să am nevoie de unul. Şi, culmea, la chiar ultima operaţiune de decupare a dovlecelului. 🙂

Dovleacul în vitrinăDar parcă nici nu a mai contat, pentru că mi-a plăcut cum a ieşit Double Face – aşa l-am poreclit pentru că i-am făcut două feţe, una mai veselă şi una mai tristă. Iar după ce ne-am imortalizat într-o fotografie pentru posterioritate, opera mea şi-a găsit locul, alături de cele ale partenerilor mei de isprăvi, într-una din vitrinele de la Mica Elveţie. Aşa că, dacă aveţi drum prin Centrul Vechi la ceas de seară, le puteţi face cu mâna, iar ei vă vor zâmbi plini de căldură.

Măiestrie culinară cu dovleac à la Jakob Hausmann

Cât noi eram prinşi să ne dovedim măiestria în sculptatul dovlecilor, Chef Jakob Hausmann ne-a demonstrat calităţile sale în artă culinară şi ne-a răsfăţat cu specialităţi de sezon pe bază de dovleac:

  • supă-cremă de dovleac cu aromă de ghimbir;
  • ravioli cu dovleac şi unt cu salvie;
  • risotto cu dovleac, foie gras şi confit de smochine cu ceapă, piure de dovleac cu peşte undiţar în sos de vin roşu, paste de casă cu somon şi ragu de dovleac;
  • trilogie cu dovleac.
Chef Jakob Hausmann & Crenguţa Hausmann
Odată cu specialităţile de sezon din dovleac, lansăm meniul sezonului rece, care, pe lângă deja consacratele preparate din carne pe piatră încinsă, conţine şi specialităţi tipic elveţiene, precum fondue şi raclette, supe şi mâncăruri de casă mai consistente, proprii acestui sezon.
Chef Jakob Hausmann

Noutatea meniului de toamnă-iarnă constă în Fondue de brânză, pregătit la masă în faţa clientului de către cheful restaurantului Mica Elveţie, preparat dintr-un amestec de brânzeturi atent alese şi potrivite după gustul fiecăruia.

Dovleci în vitrină

Facebook Comments

Related Posts

One thought on “Amintiri din copilărie, cu dovleci, la Mica Elveţie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.