Lola's Box

De mici descoperim parfumul şi cu toate ne dorim să avem o esenţă personală, care să ne scoată în evidenţă şi să ne facă iubite şi apreciate. Dar ne-am întrebat vreodată cum se realizează parfumurile exclusiviste? Tot ceea ce este frumos şi ne place poate fi cuprins într-o sticluţă graţie pasiunii unui medic, care şi-a cultivat pasiunea pentru osmologie ortomoleculară.

Alina Ieva, calea de la ştiinţă la artăPe Alina Ieva am avut plăcerea şi onoarea s-o întâlnesc la BMW Driving Experience Ladies Only, atunci când, în ambianţa elegantă a Palatului Mogoşoaia, ne-a dezvăluit câteva din secretele parfumeriei. Am rămas fascinată de cele spuse de ea, iar posibilitatea de a pătrunde în universul său a devenit o prioritate pe lista “TO DO” pentru perioada următoare. Nu sunt genul care să cred prea uşor în minuni, dar dorinţa mi s-a îndeplinit mai repede decât mi-aş fi imaginat.

Ambient - studioSoarele mijlocului de septembrie îmi călăuzeşte paşii pe străduţele din zona în care se află studioul Natură şi distincţie al Dr. Alina Ieva. Fără să vreau, emoţiile îşi fac simţită prezenţa, dovadă că îmi masez mâinile în timp ce merg cu paşi mărunţi. Mă văd în faţa uşii şi realizez că nu mai pot da înapoi, pentru că am sunat deja la uşă. Care se deschide şi pătrund într-un univers parcă interzis muritorului de rând…

Când am cunoscut-o prima dată, imaginea o asociam cu cea a unui alchimist, dar intrarea în studio a spulberat viziunea mea – şi emoţiile care mă stăpâneau. Vocea caldă, calmul de care dă dovadă – cred că aşa este indiferent de situaţie -, ambianţa din interior au avut darul să mă liniştească şi să uit de nebunia care predomină în Bucureşti. Studioul este departe de ce mi-aş fi putut imagina. Mai multe budoare foarte elegante, fiecare cu stilul propriu, te poartă într-o lume din care ţi-ai dori să nu ieşi prea curând.

Liniştea pe care o transmite şi celor din jur a făcut ca discuţia între noi să se lege cât se poate de natural şi am avut posibilitatea să descopăr o persoană foarte deschisă. După absolvirea facultăţii de medicină a ajuns să lucreze în cercetare, dar într-o bună zi a început să simtă că ceva îi lipseşte. A fost suficient un singur imbold din partea cuiva drag: a închiriat un laborator în Franţa, un loc unde avea posibilitatea de a-şi pune în aplicare pasiune pentru parfumuri.

Alina Ieva, calatoria esenţei 3Atunci când a pătruns pentru prima dată în laboratorul din Franţa, echipa de acolo a privit-o cu neîncredere, fiind convinşi că este o altă pasionată de chimie şi nimic mai mult. Nu aveau de unde să ştie că privesc o femeie care avea un doctorat – biofizică medicală aplicată – şi pentru care pasiunea îşi are rădăcinile în copilărie, atunci când, întrebată fiind ce îşi doreşte, singura ei dorinţă era sticluţa cu esenţă de violete de Parma. Cu timpul, echipa laboratorului a înţeles că ceea ce vedeau la Alina Ieva este pasiunea în cea mai pură formă a sa. Şi nu mare i-a fost surpriza când, într-o bună zi, a fost primită cu aplauze de colegi şi i-au propus să se alăture cu drepturi depline echipei.

 

Ambient 2Mi-e greu să spun cum mă simţeam când am auzit această poveste, realizând că am în faţa ochilor o femeie care trebuie să fie foarte fericită pentru că face ceea ce îi place cel mai mult. Dar, parcă vrând să mă coboare din nori, m-a condus în sala esenţelor, locul în care stau toate ingredientele minune cu care realizează parfumurile. Când se deschide uşa, ai impresia că intri în cel mai desăvârşit laborator de chimie – toate esenţele sunt ţinute în recipiente de laborator, printre acestea numărându-se şi cea mai scumpă esenţă , cea de nufăr, pe care am avut plăcerea să o miros. Materiile prime pentru parfumuri sunt extracte speciale, iar cele pe care le foloseşte Dr. Alina Ieva sunt produse în laboratorul din Grasse, unul a cărui tradiţie datează încă 1747.

Tema florală lavandăÎmbătată de atâtea arome, am pus şi o întrebare care îmi stăruia în minte, deşi anticipam răspuns: cât este parfum personalizat şi cât este esenţa comercială pe care o ştim cu toţii? Ei bine, NU, nu este parfumul comercial, ci un produs exclusivist, personalizat pentru fiecare client în parte, pentru că depinde numărul destinului, de preferinţele celui căruia i se adresează. De altfel, când îi treci pragul, trebuie să o faci cu sufletul deschis, poate mai mult decât atunci când mergi la spovedanie. Pentru a nu-i fi distrasă atenţia, întâlnirile sunt one-to-one, în care Alina, printr-un chestionar perfecţionat în timp, încearcă să-l cunoască mai bine (caracter, amintiri, pasiuni etc) pe cel din faţa sa. Fără îndoială, pentru cei introvertiţi, poate părea un supliciu, dar nici rezultatul nu va fi aproape de perfecţiune. Am înţeles că parfumul are faţete dintre cele mai diverse, iar una dintre dovezi a fost prin simpla picurare a unui singur strop într-un pahar, care, ţinut la piept, a degajat aroma. Mai mult, fiecare mirosire a aceluiaşi parfum va face ca simţul olfactiv să ne transmită mesaje diferite.

Daruri de suflet - tema pascalăParcă pentru a mă convinge de toate acestea, Alina m-a îmbiat să miros lemn de santal. Ei bine, am descoperit că ceea ce am mirosit nu are nici cea mai mică legătură cu ceea ce ştim noi atunci când auzim de aroma de santal. A fost încă o dovadă care mi-a întărit convingerea că osmologia este departe de a fi doar o ştiinţă – mai mult sau mai puţin exact -, ci este şi o artă, iar pentru a avea succes în acest domeniu trebuie să ai chemare, să te naşti cu harul de a fi parfumier.

Daruri magice pentru sufletTe vei întreba: oare câte parfumuri a făcut de-a lungul timpului? Nu foarte multe şi, dacă ar fi să ieşim din lumea magică a creatorului de artă olfactivă şi să intrăm în cea a datelor seci, situaţia ar fi următoarea: nouă parfumuri destinate arhetipurilor umane, şapte parfumuri conceptuale şi 15 parfumuri tematice de colecţie. Pentru parfumurile gata concepute, preţurile variază între 100 şi 200 de euro, în funcţie de cantitate. În schimb, preţul parfumurilor personalizate începe de la 500 de euro, dar pot ajunge şi la 100.000 de euro dacă sunt produse la laboratorul din Franţa – clientul primeşte 100 ml de parfum din esenţe rare precum floare-de-colţ, iar flaconul este personalizat din materiale precum argintul decorat cu porţelan japonez, pictat manual sau cu diverse cristale aplicate. Pe lângă parfumuri, Dr. Alina Ieva creează şi bijuterii, astfel încât clientul poate avea un flacon-bijuterie, dar şi bijuterii propriu-zise (cercei, medalion etc).

Crud, neiertător, timpul a trecut mult prea repede şi a trebuit să părăsesc lumea mirifică a studioului în care Dr. Alina Ieva este “creator de artă olfactivă”, dar eram mai liniştită, mai împlinită. Razele soarelui, care deja trecuse bine de miezul zilei, îmi călăuzeau paşii printr-un oraş dominat de o nebunie greu de descris, dar care nu mă mai deranja în nici un fel. În mână ţineam flaconul primit cadou şi nu mă săturam să miros aroma parfumului Three.

Facebook Comments

Related Posts

8 thoughts on “Alina Ieva, magicianul parfumurilor elegante

  1. Am citit pe nerasuflate articolul tau. Superba poveste , cat si ideea unui parfum personalizat. Cred ca fiecare si-ar dori asa ceva la un moment dat.

    1. Eu stau cu nasul in capacul recipientului de parfum, pur si simplu nu ma pot satura de el.Am devenit fan al parfumurilor personalizate.La Expo, toti ma intrebau ce parfum port. 🙂

  2. Draga Cezar, Toate mesajele sunt moderate, inclusiv acesta.In masura in care nu ai dovezi concrete in sustinerea afirmatiilor tale ma vad pusa in situatia de a nu-ti aproba mesajul spre publicare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.