Lola's Box

O cafea pe zi face bine pentru sănătate, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. Zaţul de la cafea se poate folosi şi în scop terapeutic datorită efectului anticelulitic. Şi la ce o mai poţi folosi? Te-ai fi gândit să încerci să pictezi cu licoarea cea neagră şi amară?

The Morning CoffeeMulţi dintre noi nu s-ar fi gândit să înlocuiască culorile cu cafeaua de dimineaţă, dar lenea, uneori, poate duce la progres. Aşa a început şi povestea lui Adrian Mitu, un tânăr absolvent al Universităţii Ion Mincu din Bucureşti. Pur şi simplu i-a fost lene să se ridice din pat pentru a lua culorile de pe masă pentru a realiza una din picturile cu care îşi perfecţionează stilul format în anii de studenţie. Şi pentru că avea cafeaua la îndemână, pe noptieră, a înmuiat pensula în ceaşcă, iar de aici… a început povestea The Morning Coffee. Şi a trecut un an, iar picturile cu cafea continuă, zi de zi.

Adrian Mitu, pictorul cu cafea
Adrian Mitu, pictorul cu cafea

Pasiunea pentru automobile – adică subiectul majorităţii picturilor sale – este veche şi datează din copilărie, poate şi pentru că a avut o sursă de inspiraţie în tatăl său, cel despre care spune că a avut răbdarea să-şi construiască singur o Dacia, de la zero – “piesă cu piesă, ca la Ikea”. O schiţă a unui Oltcit, realizată în timpul unui meci de tenis, avea să fie momentul care a realizat declicul: “Modul în care l-a desenat, formele şi proporţiile au reprezentat ceva fascinant pentru mine. De atunci nu a mai vrut să deseneze, aşa că m-am apucat eu să fac schiţe de maşini”.

Anii au trecut, viaţa a făcut ca Adrian să rateze admiterea la Liceul Cervantes – acolo unde urmase ciclul gimnazial – şi cel mai apropiată unitate de casă să fie… liceul de arhitectură. Încă o dată a urmat contactul cu automobilul, dar nici de această dată nu a acordat importanţă, pentru că obiectivul lui era intrarea la Arhitectură. Aici a avut marea şansă de a fi cooptat într-un proiect derulat de Renault, care căuta tineri pasionaţi de design şi maşini. “La început, din cei peste 300 de studenţi ai anului nostru, am fost atraşi de idee doar 12, iar în final am rămas numai doi: un prieten şi cu mine.”

The Magic: Ayrton Senna
The Magic: Ayrton Senna

Ce ar fi fost dacă nu era arhitectura? “Nu ştiu, dar cu siguranţă tot ceva legat de desen. Face parte din viaţa mea. Aşa cum alţii au o atracţie deosebită pentru matematica, fizică sau chimie, alţii pentru literatură sau istorie, eu am o continuă poveste de dragoste cu desenul. Pentru mine, orele de matematică erau cele mai bune ore de desen.” Pentru cine nu crede, confirmarea celor spuse de Adrian o reprezintă întreaga colecţie de picturi pe care le-a adunat sub titlul “The Morning Coffee – Cars fueled with coffee”.

Reacţiile pozitive pe care le-a primit după primul desen l-au convins să-şi continue aventura. “Culmea este că înainte de acest debut nu eram băutor de cafea. Acum aniversez nu doar un an de picturi cu cafea, ci şi un an de când m-am transformat în băutor de cafea.” Cele peste 300 de lucrări realizate într-un an de când pensula a fost prima dată înmuiată în cafea le puteţi vedea la Elite Art Gallery (str. Academiei 15, Bucureşti), acolo unde le puteţi admira până luni, 30 iunie (de luni până vineri între orele 11.00 şi 19.00, iar sâmbătă de la 11.00 la 17.00).

This slideshow requires JavaScript.

Parteneri în cadrul expoziției The Morning Coffee “Cars fueled with coffee” sunt Țiriac Collection, Julius Meinl, Elite Art Gallery, Funky Chefs și MINERALIUM Dead Sea.

PS: Dacă vreţi să vedeţi toate desenele de până acum ale lui Adrian, dar şi ceea ce va urma, accesaţi pagina Aquarelief.

Ştiaţi că…?
Prima dată, cafeaua a fost folosită în mânăstirile din Etiopia, în perioada de la începutul creştinismului, pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată. În prezent, cafeaua este unul din cele mai consumate produse care conţin cofeină, alături de băuturi răcoritoare şi ceai.

Facebook Comments

Related Posts

One thought on “Adrian Mitu, pictorul de maşini… cu cafea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.