Lola's Box

Când vrei cu orice preţ să sărbătoreşti Ziua Naţională a României nu este obligatoriu să fii în ţară. O poţi face oriunde, chiar şi la Lisabona. Acolo, colecţia Zestrea by Liliana Ţuroiu fi prezentată în cadrul a două expoziţii de artă şi costum.

La 1 decembrie aniversăm 98 de ani de la Marea Unire. Ambasada României din Portugalia şi Institutul Cultural Român au pregătit evenimente culturale pentru românii din patria de la Oceanul Atlantic. Două locaţii emblematice vor fi scenele pe care vor fi admirate creaţiile “Zestrea by Liliana Ţuroiu”. Ţinutele preţioase Zestrea sunt expuse de Ziua Naţională a României în celebrul Teatro Thalia din Lisabona. Piesele inspirate de straiele domniţelor, precum şi de iile tradiţionale fac parte din evenimentul cultural organizat de Ambasada României, în prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul Ioana Bivolaru.

Zestrea by Liliana Ţuroiu

Construit în 1820 de Contele de Farrabo şi distrus de un incendiu devastator, spaţiul a fost reabilitat în 2009. În prezent, clădirea are o faţadă impozantă, de inspiraţie antică, cu coloane din marmură decorate cu sfincşi. De-a lungul anilor, Teatro Thalia a fost gazda unor conferinţe internaţionale, concerte excepţionale şi evenimente culturale de prestigiu.

Zestrea by Liliana Ţuroiu

În continuarea periplului lusitan, “Zestrea” românească va fi expusă, între 2 şi 12 decembrie, la Galeria de Artă a Institutului Cultural Român din Lisabona. Acest spaţiu modern şi rafinat se află în cel mai vizitat cartier din Lisabona, Alfama. Eleganţa patinată a clădirii şi designul interior ingenios, realizat în spirit contemporan, sunt sporite de spaţiul expoziţional de la parter. Acesta este un loc aparte, unde artişti consacraţi şi-au expus lucrările sau au susţinut spectacole ori concerte. La deschiderea oficială a noului sediu ICR din Lisabona, auditoriul a fost încântat de prestaţia violoncelistului Răzvan Suma.

Zestrea by Liliana Ţuroiu

Zestrea, the show must go on

Promotor al valorilor autentice, creatoarea Liliana Ţuroiu a sprijinit întotdeauna cultura românească. Susţinerea sa a venit atât prin colecţiile şi expoziţiile de artă şi costum contemporan, cât şi prin numeroase conferinţe susţinute.

“Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decât o colecţie de veşminte inspirate de straiele domniţelor de altă dată şi de iile preţioase. Proiectul cultural promovează identitatea naţională şi are un puternic caracter educaţional şi intercultural, adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi modă. Pe lângă colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, Liliana Ţuroiu , care este şi Lector Universitar Doctor la Departamentul de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – a realizat şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în Castelul Bran.

Zestrea by Liliana Ţuroiu

Acum, prin expoziţiile de la Lisabona, colecţia “Zestrea” îşi adăugă încă două locuri celebre în impresionantul palmares expoziţional internaţional. În trecut, creaţiile semnate Liliana Ţuroiu au putut fi admirate la Palatul Schönbrunn (Viena), Galeria de Artă a ICR din Roma, Sala Wagram (Paris), Castelul Jaegerhof şi Sala Schumann a Muzeului de Artă (Düsseldorf), Camera de Aur din Pelişor, Castelul Bran.

Zestrea by Liliana Ţuroiu @ Castelul Bran

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.