Lola's Box

A trecut ceva timp de când vă rugam să-mi sugeraţi ce culori să folosesc pentru decorarea sufrageriei. Ei bine, acum iată că sunt în măsură să vă arăt ce am folosit şi cum a ieşit unul din pereţii camerei la finalul proiectului realizat împreună cu LEROY MERLIN România & Duraziv, #onedaytransformation.

Trebuie să recunosc din start că nu a fost chiar floare la ureche şi a durat mai mult decât m-aş fi aşteptat eu. Însă, în cele din urmă, beneficiind de ajutorul şi, mai ales, de sfaturi preţioase ale specialiştilor Duraziv, am reuşit s-o scot la capăt. Iar acum, rezultatul final al proiectului este locul pe care îl admir cu drag în fiecare dimineaţă atunci când mă trezesc. Dar iată povestea…

Aventura noastră a început încă de la prima oră, cu mult înainte de a fi vizitaţi de echipa Duraziv. Mai aveam de dat al doilea strat de vopsea albă – am folosit Luxens, brand disponibil exclusiv în reţeaua LEROY MERLIN România – pe ceilalţi trei pereţi ai camerei şi să aplicăm şi amorsa pe zidul care urma să capete culoare. Aşa că soţul a intrat în acţiune, el fiind “stăpânul trafaletului”, şi s-a pus pe muncă. Datorită înălţimii, el poate mânui trafaletul până la tavan fără să aibă nevoie de un prelungitor.

PONT: Aşa cum aveam să aflăm de la specialiştii Duraziv, este recomandat să folosim un prelungitor pentru trafalet. Pe lângă faptul că efortul depus pentru a pune presiune pe rolă este mai mic, prelungitorul – se poate improviza foarte uşor dintr-o coadă de mătură – ne permite să stăm la distanţă de perete, iar picăturile aruncate de trafalet să nu ne decoreze şi pe noi.

Ca orice om care se apucă singur de proiecte DIY, nici Max nu este vreun mare maestru în ale zugrăvitului. Ba mai mult, între el şi tehnică – de orice fel ar fi aceasta – este o relaţie de-un antagonism rar întâlnit. Sau, cum spun eu, are mai multă voinţă decât pricepere. Fără o tehnică anume, el acoperă pereţii cu vopsea după legi matematice – împarte perete în patru sau în şase, în funcţie de dimensiune, apoi vopseşte fiecare lot în parte. Iar aplicarea vopselei o face atât vertical, cât şi orizontal.

Vi se pare că este bine? Şi noi credeam la fel...
Vi se pare că este bine? Şi noi credeam la fel…

Când a terminat, eram convinşi că avem cei mai bine acoperiţi pereţi. Urma partea cea mai interesantă, desenarea unui perete în mai multe culori, cu dungi de diferite dimensiuni. Nici unul dintre noi nu mai avusese un asemenea design în casă, nu ştiam la ce să ne aşteptăm, dar “nu are cum să iasă rău”, ca să citez din clasici. 🙂

“Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.” Ei, cam aşa am fost noi, pentru că entuziasmul nostru a fost diminuat de Iuliana Cristea, expert Duraziv în tehnica aplicării. Cei mai mulţi specialişti au darul de a-ţi spune că nu ai făcut un lucru bine, dar puţini sunt cei care îţi şi explică unde ai greşit. Diplomaţia Iulianei l-a făcut chiar şi pe “stăpânul trafaletului” să accepte că a greşit cu “tehnica” lui.

PONT: Pentru a obţine rezultate foarte bune, vopseaua se aplică pe o singură direcţie – vertical. Mişcarea trebuie să fie continuă de sus până jos, iar lăţimea de acoperire nu trebuie să depăşească de două ori dimensiunea trafaletului în stânga şi în dreapta. Pentru a evita rămânerea scamelor de pe trafalet pe peretele proaspăt vopsit, se recomandă spălarea rolei anterior folosirii – cel mai bine cu o zi înainte pentru a avea timp să se usuce.

Aşa că, iată-ne cum aplicăm şi cel de-al treilea strat de vopsea albă Luxens. Acum să nu credeţi că pereţii nu erau măcar de un nivel decent. Doar că Iuliana a privit lucrarea cu ochi de expert şi ne-a demonstrat că se poate şi mai bine. A, şi ne-a mai învăţat ceva: înainte de a fi vopsită, suprafaţa trebuie finisată cât mai bine posibil, pentru că imperfecţiunile au darul de a amplifica urmele  – aşa, erorile devin mult mai vizibile chiar şi pentru cineva care nu este de specialitate.

Alb înainte de culoare pentru a şterge urmele

Practic, nu ne mai rămăsese decât o etapă din proiectul nostru: colorarea peretelui special. Doar că negura vremii îşi lăsase amprenta asupra zugrăvelii, iar aplicarea amorsei – am folosit amorsă concentrată Luxens – nu a făcut decât să scoată şi mai mult în evidenţă ceea ce se acumulase pe vopseaua anterioară. Cu alte cuvinte, pe “planşa” noastră de desen rămăseseră nişte urme pe care noi, ca necunoscători ale meseriei, nu ştiam cum să le acoperim.

PONT: Când zugrăviţi şi vreţi să schimbaţi culoarea pereţilor, cu cât culoarea iniţială este mai închisă, iar cea finală mai deschisă, cu atât trebuie aplicate mai multe straturi pentru o acoperire perfectă. Pentru uşurarea misiunii, specialiştii recomandă aplicarea unui strat de fond de vopsea albă, după care să se treacă la aplicarea a minimum două straturi de culoare.

A fost momentul în care Iuliana ne-a dezvăluit încă unul din secretele ei: a aplicat un strat de vopsea superlavabilă Duraziv Fără Miros, o vopsea ecologică, complet inodoră, ideală pentru renovări rapide pentru că poţi locui în cameră chiar din ziua în care ai zugrăvit. A ieşit o peliculă uniformă şi perfect opacă – pentru cine nu văzuse peretele înainte, nici nu ar fi zis că era un mic dezastru -, de un alb imaculat. Şi asta dintr-un singur strat!

Ceea ce a urmat a fost de-a dreptul fascinant. Atât eu, cât şi soţul am asistat la o demonstraţie de măiestrie din partea Iulianei. Am înţeles de ce este expert în tehnica aplicării şi că acest lucru nu se referă doar la vopsea. O nivelă şi un creion, la care s-au adăugat o migală şi o precizie incredibile, au fost suficiente pentru a trasa liniile care urmau să dea contur designului final. “Nu vă trebuie decât răbdare. Şi să măsuraţi bine pentru că nu veţi putea da înapoi odată ce aţi trasat liniile şi aţi aplicat vopseaua”, ne-a spus specialistul Duraziv.

Duraziv #onedaytransformation

Duraziv #onedaytransformation

Duraziv #onedaytransformation

Apoi, pentru protecţia zonelor care urmau să păstreze culoarea albă, Iuliana a aplicat benzi adezive de hârtie. După care a început să dea culoare… În final, alegerea noastră a fost pentru patru culori din portofoliul Luxens: Zahăr Vanilat, Floare de Măceş, Puf de Piersică şi Tufă de Liliac. După două straturi, pentru ca acoperirea să fie impecabilă, a urmat momentul scoaterii benzilor de hârtie şi am putut admira peretele în toată splendoarea lui. Nici mie, nici soţului – cârcotaşul de serviciu 🙂 – nu ne venea a crede că noul nostru perete arată atât de bine!

PONT: Culorile pe care le-am folosit pentru designul peretelui sunt doar patru dintre cele 30 de variante “ready mix” (adică gata colorate) disponibile în portofoliul Luxens, vopsea care este produsă de Duraziv, disponibilă în trei cantităţi (2,5, 5 şi 10 litri). Iar denumirile lor te fac să nu ştii pe care să o alegi mai întâi. 🙂

Consum minim, fără pagubă în buget


La ce poveste v-am spus, nu mă îndoiesc că una din întrebările care vă stăruie în minte este “câtă vopsea ai consumat?”. Ei bine, dacă vreţi o fişă de lucru rapidă ea arată cam aşa:

  • vopsea albă Luxens (o găleată de 10 litri);
  • vopsea colorată Luxens (patru găletuşe de câte 2,5 litri);
  • amorsă concentrată Luxens (două sticle de un litru);
  • trafalet pentru amorsă (o bucată);
  • trafalet pentru vopsea (trei bucăţi – unul mare pentru vopsea albă şi doi mici pentru vopsea colorată);
  • pensule (două bucăţi);
  • folie de protecţie (două bucăţi);
  • bandă adezivă de hârtie lată de 5 cm (o rolă).

Duraziv #onedaytransformation

Dacă din vopseaua albă nu a mai rămas decât maximum 1-2 litri (este drept, am diluat-o doar 10% înainte de prima aplicare), din cea colorată s-a consumat foarte puţin. Sub 20% din fiecare găleată de 2,5 litri, ceea ce înseamnă maximum 0,5 litri la fiecare culoare. Iar vopseaua rămasă o poţi folosi ulterior şi la alte proiecte – eu am deja unul în minte, pentru a decora pereţii albi. 🙂 Cât despre buget, vă vine să credeţi că puteţi face un proiect cu aproximativ 300 de lei?

Duraziv #onedaytransformation

Concluzia? #confruntareaculorilor poate da naştere unor combinaţii care aparent reprezintă antagonismul perfect. Dar, după #onedaytransformation, #facemfacem şi totul se transformă într-o poveste frumoasă din care ai numai de învăţat. Nu trebuie decât să ai alături un specialist precum Iuliana şi ajutor din partea #duraziv şi #luxens.

Dacă aş repeta experienţa? Cu siguranţă da, pentru că acum ştiu mult mai mult decât acum o lună când am demarat proiectul. 🙂

Duraziv #onedaytransformation

Facebook Comments

Related Posts

One thought on “#onedaytransformation – Schimbarea la faţă cu LEROY MERLIN România & Duraziv

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.