Lola's Box

Când te gândeşti la portul popular românesc, gândul îţi fuge imediat la ii, cele pe care le sărbătorim la final de iunie, de Sânziene. Anul acesta, tradiţionalul şi modernul s-au reunit pe peluza unui teren de golf, acolo unde am mers la Lady’s Golf & Fashion Day.

Conform tradiţiei populare, 24 iunie este ziua în care le sărbătorim pe Sânziene. În legendele româneşti, aceste personaje sunt îmbrăcate în ii, motiv pentru care 24 iunie este şi Ziua Iei. Iar piesa vestimentară pe care o regăsim în portul popular din toate regiunile României a devenit, de ziua ei, un simbol al spiritului autentic românesc şi vedeta unei prezentări de modă inedită.

Lady's Golf & Fashion Day

Lady's Golf & Fashion Day, Alex cu ilic

Pe peluzele de golf – un adevărat sport al nobililor -, spiritul universal al iei s-a îmbinat cu liniile moderne ale modei. Şi totuşi, care a fost elementul comun? Eleganţa. Ce putea fi mai frumos decât şase colecţii de modă, ale unor cunoscuţi designeri, prezentate în decorul clubului “Lac de Verde” din Breaza… Iar cireaşa de pe tort a fost o expoziţie de ii autentice. Mă uitam la ele şi nu ştiam pe care să o apreciez mai mult.

Lady's Golf & Fashion Day, Alex la lecţia de golf

Lady's Golf & Fashion Day, Alex la golf

Evadarea din Bucureşti a fost cu atât mai plăcută, cu cât vremea de la Breaza a fost în evident contrast cu canicula pe care am lăsat-o în Capitală. Aşa că ne-am putut bucura de lecţiile de golf la care am fost asistaţi de instructori profesionişti. Ştiu eu pe unul mic şi mereu curios care nu s-a lăsat până nu a primit şi un tur privat la domeniului. 🙂 Bineînţeles, ca pasager al unei maşinuţe de golf.

Lady's Golf & Fashion Day

Apoi, după ce a trecut şi furtuna care ne-a vizitat subit, am admirat prezentările de modă: Rita Mureşan cu colecţia Magic, Anda Mănescu cu o colecţie de ii, Anne’s Bridal, All Boutique, Ştefania Borodi cu colecţia Sunflowers şi Ramona Simion Design. Lady’s Golf & Fashion Day, găzduit de Lac de Verde, a fost organizat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi atelierul de creaţie Victorion Luxury Fashion.

Lady's Golf & Fashion Day

Lady's Golf & Fashion Day

Pentru mine, ziua iei are o semnificaţie specială, fiind momentul când îmi amintesc cu plăcere de nenumăratele ii pe care le cosea bunica mea pe când eram o copilă. Şi acum păstrez cu sfinţenie o ie moştenită de la “mamaie”, ia cu care ea a venit în Bucureşti. Piesa are aproape 100 de ani şi modelul ei – este cusută doar cu aţă neagră – îmi spune de fiecare dată o poveste fascinantă. Aşa fost şi la Breaza, acolo unde am putut admira ii care se potrivesc sufletului celei care o poarta.

Şi chiar dacă lumea se fereşte de Sânziene, mie îmi sunt dragi pentru că ele nu se arată niciodată fără să fie îmbrăcate în ii. Ne aducem aminte de ele doar o dată pe an, dar ar trebui să o facem mai des, că tare frumoase ne sunt iile.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.