Lola's Box

Week-endurile sunt rezervate destinderii, aşa că îţi fac o recomandare de film la care te vei amuza chiar dacă este un desen animat: Shaun The Sheep (Mielul Shaun).

Mielul Shaun, posterShaun a apărut prima dată în urmă cu 20 de ani, atunci când a fost personajul unui scurtmetraj, A Close Shave, ce avea să fie premiat cu Oscar. La finalul lui 1995, mielul nostru a debutat şi la TV, în Ajunul Crăciunului, cu un program ce a adus cea mai mare audienţă pentru BBC2 din acel an. Aveau să treacă alţi 12 ani până când studiourile Aardman lansau seria TV “Shaun The Sheep”, iar aceasta devenea un succes. Popularitatea eroului l-a făcut pe unul din producători să se gândească la un film pentru marele ecran. Doar că proiectul prvedea lipsa oricărui dialog, deci avem de-a face cu un film… mut.

Mielul Shaun, secvenţăPoate ţi se va părea că este un simplu film de animaţie, dar regizorii Richard Starzak şi Mark Burton s-au întrebuinţat serios pentru că umorul nu este uşor de transmis pe muţeşte. “Am revăzut multe comedii mute”, îşi aminteşte Burton, “şi nu ne-am temut să împrumutăm câteva gaguri. Am urmărit filmele lui Jacques Tati, care a folosit sunetul ca mod de a spune o poveste”, iar Starzak adaugă: “Întotdeauna l-am privit pe Buster Keaton, cu figura sa lipsită de expresie. La nivel practic, Shaun nu poate face multe cu faţa lui, dar pe de altă parte, mie îmi place umorul sec”.

Shaun The Sheep, gaşca de oiDin cauza ochilor mari, Shaun a fost o provocare şi pentru echipa de modelatori, întrucât personajul nu are sprâncene. “Multe stări pot fi exprimate în acea zonă, pe care el nu o are”, spune Will Becher, lead animator. “Aşa că am încercat să facem mai multe cu braţele, urechile, poziţiile luate de personaje, cu limbajul corpului.” Astfel, s-a ajuns să se folosească serviciile a 20 de animatori şi aproape 30 de modelatori, adică jumătate din echipă, ceea ce este un număr mic pentru un lungmetraj.

Mielul Shaun, secvenţăDar, ca să vă faceţi o idee despre film, imaginaţi-vă că viaţa lui Shaun The Sheep la Ferma Mossy Bottom se desfăşoară zi de zi după un program (aproape) identic. Doar că o reclamă îl iscodeşte să-şi ia o zi liberă şi să viziteze Marele Oraş. Iar de aici să te ţii… Era imposibil să nu intre în belele şi să nu dea naştere unor situaţii comice.

This slideshow requires JavaScript.

Filmul “Shaun The Sheep” (Mielul Shaun) este distribuit de Forum Film România. Îţi recomand să-l vezi, dar îţi mai spun două curiozităţi legate de film:

  • lansarea a avut loc după 20 februarie, dată la care a început Anul Oii în calendarul chinezesc;
  • fiecare dintre cei 20 de animatori a produs DOUĂ SECUNDE de film pe zi.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.