Lola's Box

Indiferent că eşti pasionat sau nu de motorsport, cu siguranţă ţi-ai dorit să fii, măcar o dată, în locul eroilor din motorsport şi să te baţi cu şampanie pe podiumul de premiere. Dar oare câţi ştim că această modalitate de sărbătorire a succesului are o poveste mai mult decât interesantă…

Australia 2014, podiumPrimele menţiuni ale şampaniei pe podiumul de premiere datează din 12 octombrie 1936, în timpul unei curse desfăşurate la Long Island, în statul New York. Nu era orice competiţie, ci faimoasa Vanderbilt Cup, iniţiată în 1904 de la fel de celebrul industriaş american William Kissam Vanderbilt II – deopotrivă pasionat de curse auto şi de iahturi luxoase. Ei bine, la ediţia din 1936, printre VIP-urile vremii se număra şi George Washington Vanderbilt III, nepotul fondatorului cursei.

Desfăşurată pe nou construitul Roosevelt Raceway din Long Island, cursa a fost câştigată de Tazio Nuvolari. Care, coborât din cockpitul maşinii Alfa Romeo, s-a îndreptat spre podium pentru a primi cununa cu lauri şi un trofeu mai mare decât el. Dar avea să mai primească un cadou – o sticlă cu şampanie Moët & Chandon, bine frapată.

Vanderbilt Cup 1936A fost pentru prima dată când şampania a apărut pe podium, iar acest lucru i s-a datorat lui Vanderbilt, cel care era foarte bun prieten cu Mr. Ladoucette, distribuitorul Moët în SUA. “Vino la cursă”, a spus Vanderbilt. “Şi adu şi câteva navete cu băutura ta acidulată. Cu siguranţă, piloţii au nevoie de ceva care să-i reîmprospăteze.” Anterior, sportivii obişnuiau să servească un pahar de coniac şi un trabuc.

Abia un deceniu şi jumătate mai târziu – pauză impusă şi de anii în care lumea a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial – aveam să vedem din nou şampania în preajma motorsportului. În 1950, la 2 iulie, Formula 1, aflată la primul său sezon din istorie, a poposit în regiunea… Champagne. Circuitul Reims-Gueux a fost invadat de familiile care deţineau întinse podgorii în regiune, toate dorind să-i cunoască pe piloţi. Astfel, tribuna oficială era înţesată de nume precum Lanson, Mumm sau Pommery, iar fiecare pilot primea cadoul de bază: sticle de şampanie ale respectivului brand.

Fran 1950, ReimsÎn seara celei de-a doua zile din iulie 1950, Monsieur Chandon a fost gazda unui mare banchet la castelul său, iar Fangio şi compania au fost prezenţi printre invitaţi. A fost începutul unei prietenii ce dăinuie şi în prezent, aceea de a bea o anumită marcă. Ulterior, şampania a apărut tot mai des în festivităţile de după cursă. Cu excepţia Germaniei, unde circuitul de la Nürburgring era deţinut de Prinţul Metternich, care a insistat ca piloţii să guste doar omonimul spumant Seck.

Vara anului 1967 a fost cu temperaturi ridicate. La 11 iunie, după 24 de ore de cursă, învingătorii au urcat pe un podium înţesat de cutii cu şampanie. Doar că băutura acidulată stătuse vreo jumătate de oră în bătaia razelor de soare. Sârma de protecţie care fixează dopul fusese deja slăbită, aşa că, în momentul decernării trofeelor, una din sticle s-a destupat, iar şampania s-a revărsat peste toţi cei aflaţi în preajmă.

Le Mans 1967Dan Gurney, unul dintre învingători, a încercat să-şi apere patronul, Henry Ford II, aşa că a pus mâna peste gura sticlei – efectul a fost total invers, pentru că stropii de şampanie nu au iertat pe nimeni. Ulterior, Gurney şi-a pus semnătura pe sticlă şi i-a oferit-o lui Flip Schulke, fotograf la revista LIFE, care a folosit-o ca veioză timp de mai mulţi ani. La decesul lui Schulke, survenit în 2008, sticla s-a întors în posesia lui Dan Gurney.

Tot Franţa avea să introducă bătaia cu şampanie la finalul Grand Prix-urilor. Întemeietorul acestei tradiţii a fost Jackie Stewart, cel care a devenit ca un idol pentru “regii” şampaniei şi care a fost ambasadorul Moët & Chandon timp de peste patru decenii: “În 1969, la Clermont-Ferrand, sticlele stătuseră în soare, la 28 de grade pe întreaga durată a cursei. La premiere, nici nu am atins dopul, doar am desfăcut sârma şi… buf! Am pus degetul mare pe gura sticlei şi am stropit. Cu cât apăsam mai tare, cu atât stropeam mai departe. A fost un accident, dar unul frumos transformat într-o tradiţie”.

Franţa 1969, Clermont-FerrandBonusuri în sticle de şampanie

În anii ’60 şi ’70, producătorii de şampaniei ofereau premii speciale piloţilor. Cine obţinea pole position se alegea – alături de iubită – cu un week-end la Epernay şi greutatea respectivului în şampanie. Autorul celui mai rapid tur al cursei era recompensat cu 100 de sticle reci cu şampanie – le primea direct în camera de hotel.

Australian F1 Grand Prix - RaceLa începutul anilor ’70, Moët & Chandon a semnat primul său contract de furnizor oficial cu Automobile Club de Monaco, dar acordul mergea dincolo de podiumul de premiere. Pentru că atunci nu exista nici un spital în Monaco, Moët îşi lăsa avionul Falcon 10 la Nisa, pregătit oricând să fie folosit ca shuttle medical spre Paris.

Facebook Comments

Related Posts

4 thoughts on “Povestea bulelor de şampanie pe podium

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.