Lola's Box

Mereu am fost adepta lactatelor de capră, dar niciodată nu am avut ocazia să văd şi care este modul în care laptele, iaurturile, brânzeturile ajung pe mesele noastre. Aşa că, atunci când am primit invitaţia, nu am stat prea mult pe gânduri şi am acceptat invitaţia de a merge pe drumul laptelui de capră.

Aşa că, sâmbătă dimineaţă, iată-mă la scara autocarului care avea să ne ducă spre comuna Nicolae Bălcescu (Constanţa). Pe drum, privind peisajul, de nenumărate ori mi-a venit în minte ceea ce-mi spune Alex atunci când merge cu noi la cumpărături: “Mami, vreau la frigider să luăm lapte de la căpriţa cu ochelari”. Şi de fiecare dată îi îndeplinesc doleanţa, bucuroasă că preferă un lapte sănătos, care nu are nevoie de mai mult de 20 de minute pentru a fi digerat de organism.

Am ajuns, începe "vizita de lucru"
Am ajuns, începe “vizita de lucru”

Ca un făcut, aceeaşi “căpriţă cu ochelari” l-a atras şi pe fiul cel mare, adeptul unei alimentaţii stricte de parcă ar fi sportiv de performanţă. În zilele când are ore de sport la liceu sau când iese la fotbal/baschet cu gaşca, micul dejun include o porţie consistentă de lapte bătut, sana sau kefir. “Parcă am mai multă energie”, spune de fiecare dată. Dacă şi guşti produsul, ai toate motivele să-i dai dreptate.

După două ore de călătorie, drumul laptelui de capră a făcut popas la ferma familiei Grecu, o afacere care numără 4.000 de capre, dar care se poate extinde până la un efectiv maxim de 30.000 de capre. Ca orice poveste a început cu “a fost odată ca niciodată…”, într-o vreme în care Camelia şi Ion Grecu erau investitori în domeniul energiilor alternative, având un parc eolian. După ce au vândut acest business, spiritul antreprenorial al celor doi le-a condus paşii spre afacerea actuală, Elcomex Agroindustrial.

Drumul laptelui de capră

Am luat această decizie (n.a. lansarea gamei de produse din lapte de capră) în urma unui studiu de piaţă pe care l-am comandat în momentul înfiinţării companiei. Un pahar de lapte de capră se digera în numai 20 de minute. Încă din antichitate, laptele de capră s-a numit «elixirul alb», este folosit în tratarea bolilor, este un antiinflamator cunoscut, ajuta la creşterea imunităţii şi se recomandă în alimentaţia sugarilor de sub un an, având o structură chimică asemănătoare cu a laptelui matern.

Camelia Grecu

This slideshow requires JavaScript.

Dacă vă gândiţi doar la creşterea caprelor din rasele franceze Alpine French şi Saanen Bread, ei bine, businessul din inima Dobrogei înseamnă mult mai mult. Imaginaţi-vă 1.600 de hectare de teren arabil, un depozit de cereale cu o capacitate de 16.000 de tone, o fabrică de nutreţuri concentrate care produce 5-7 tone per oră şi o fabrică de produse din lapte de capră cu o capacitate de producţie de 45-50 tone de lapte pe zi, pe trei fluxuri tehnologice. Pentru mine, care vedeam pentru prima dată acest complex integrat, părea ceva impresionant, dar era dovada clară că obiectivul impus nu a fost stabilit prin “citit în stele”. Care este? 🙂 În 2017 să fie cea mai mare fermă de capre din lume.

Drumul laptelui de capră, de la momentul mulgerii până la livrarea în supermarketuri şi hypermaketuri din ţară şi din străinătate, este unul care face ca produsele brandurilor LactIQ, Zana şi Caprigiano să fie 100% – recomandare Bio România, pe baza ingredientelor folosite (lapte de capră, culturi lactice selecţionate, cheag şi sare – nu conţin conservanţi sau alţi aditivi). Pe lângă numeroasele standarde de calitate pe care compania le-a obţinut, mi s-a părut interesant că produsele au şi certificare HALAL, ceea ce le face potrivite consumului şi de către persoanele de religie musulmană.

This slideshow requires JavaScript.

După ce am descoperit şi câteva secrete culinare – preparate cu şi fără brânză din lapte de capră -, drumul laptelui de capră m-a purtat spre casă. La sosire mă aştepta “iedul” meu, care s-a arătat nespus de bucuros că i-am adus “lapte de la capra cu ochelari”. Acum, când merg la cumpărături în hypermarket, nu mă pot abţine să nu fac o escală şi la vitrinele frigorifice cu lapte de capră, iaurt, iaurt de băut, sana, kefir, lapte bătut, brânză aerată, caşcaval şi caprigiano. Mai trebuie să vă spun care este logo-ul? 🙂

Drumul laptelui de capră

Facebook Comments

Related Posts

3 thoughts on “O zi pe drumul laptelui de capră

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.