Lola's Box

O licitaţie cu peste 150 de lucrări de artă plastică şi decorativă, aşa cum este cea organizată miercuri de AraArt, este un eveniment care îi atrage pe colecţionari. Dar şi noi, ca iubitori de frumos – mai ales când este vorba de cei mai renumiţi pictori români -, ne putem bucura de lucrări pe care nu avem oricând ocazia să le admirăm.

Casa Capşa, Nicolae Dărăscu
Casa Capşa, Nicolae Dărăscu

Pentru colecţionari, şansa de a putea licita lucrări semnate de titanii picturii româneşti este o şansă unică în viaţă. Ce cunoscător fin al creaţiilor lui Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Ion Andreescu, Nicolae Dărăscu, Nicolae N. Tonitza, Iosif Iser nu şi-ar dori să intre în posesia unei asemenea capodopere? Ei bine, 150 de lucrări ale celor menţionaţi, dar şi ale multor altora sunt expuse în Sala de Marmură de la Casa Capşa, unde pot fi văzute astăzi şi mâine, între orele 10.00 şi 19.00. După care, adjudecătorul AraArt va începe licitaţia…

Bazar, Nicolae Dărăscu
Bazar, Nicolae Dărăscu

Printre vedetele licitaţiei se va număra, cu siguranţă, Casa Capşa – lucrarea emblemă a lui Nicolae Dărăscu. Ca valoare, aceasta poate fi comparată cu lucrarea “Piaţa Teatrului Naţional pe ploaie”, care face astăzi faima picturii noastre impresioniste şi neoimpresioniste, ambele reprezentând peisaje ale Bucureştiului de demult. Preţul de plecare al acestei lucrări este de 15.000 de euro. Aceeaşi forfotă vibrantă poate fi regăsită în atmosfera redată de pictura în acuarelă şi guaşă pe carton subţire a aceluiaşi autor, intitulată “Bazar” şi evaluată la preţul de pornire de 2000 de euro sau în lucrarea intitulată “Lipscănie”, semnată Iosif Iser şi evaluată de experţii AraArt la suma de 13.000 de euro.

Lipscănie, Iosif Iser
Lipscănie, Iosif Iser

O altă piesă de rezistenţă a licitaţiei AraArt este “Senzualitate”, semnată Ştefan Luchian şi evaluată cu preţul de pornire 28.000 euro. Compoziţia poate fi descrisă printr-un simplu cuvânt: rigurozitate. Colorist prin excelenţă, Luchian a acordat o grijă deosebită desenului, pe care l-a cultivat prin multe ore de studiu. Grija pentru a pune accentele potrivite de culoare exact în locul potrivit se poate observa şi în lucrările “Trandafiri şi garofiţe” sau “Lica”, evaluate la preţurile de pornire de 4.600 euro, respectiv 6.000 euro.

This slideshow requires JavaScript.

Feminitatea este pusă în valoare şi de gravura de cupru pe hârtie de mătase “După baie”, semnată Nicolae Grigorescu – preţ de pornire 1.200 euro -, după cum există şi picturi ce scot în evidenţă expresivitatea chipului feminin: “Femeia cu rubin în ureche” sau “Țigancă cu trandafir la ureche” de Theodor Aman, evaluate la 7.000, respectiv 22.000 de euro. Iosif Iser ne propune o viziune diferită asupra lumii: mai sumbră, mai brutală, mai dramatică, iar lucrarea “Fotoliul roşu” emoţionează şi impresionează prin tehnică deopotrivă. Expresivitate şi candoare întâlnim şi la “Băieţelul” lui Ion Andreescu, lucrare evaluată la 11.000 de euro.

Cafeneaua lui Mamut, Nicolae Tonitza
Cafeneaua lui Mamut, Nicolae Tonitza

De asemenea, vor fi scoase la licitaţie şapte lucrări semnate de Tonitza (1886-1940) – picturi ce folosesc tehnici diferite – pentru a omagia imaginea artistului complex care a fost şi rămâne Tonitza. Dintre acestea se disting lucrările tip portret – Nud cu halat, Bălaia, Ochi albaştri – şi cele tip peisaj – Vălenii de Munte, Margine de crâng la Balcic (disponibilă în două variante). În aceeaşi categorie se regăseşte şi “Cafeneaua lui Mamut”, evaluată la 22.000 de euro, o variantă mult mai elaborată a lucrării aflată în proprietatea Muzeului Naţional de Artă din Constanţa.

Dacă vreţi să vă bucuraţi privirile şi sufletele cu câteva lucrări de referinţă pentru pictura românească, mergeţi să vizitaţi expoziţia. Şi, de ce nu, să asistaţi la licitaţia AraArt. Puteţi fi colecţionari pentru o seară. 🙂

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.