Lola's Box

În urmă cu 80 de ani, când şi-a fondat propria casă de parfumuri, Armand Petitjean şi-a dorit ca Lancôme să fie un nume de referinţă indiferent de vremuri. Şi dezideratul său s-a îndeplinit.

Mijlocul anilor ’30 era dominat de o puternică criză economică, cu o Europă marcată de un climat politic şi social pentru care incertitudinea era literă de lege. Chiar şi aşa, burghezia acorda o atenţie deosebită la tot ceea ce ţinea de modă, iar cuvântul de ordine pentru doamne era frumuseţe. Ai fi avut curaj să fondezi o casă de parfumuri în acele vremuri? Cei mai mulţi dintre noi nu. Contrar acestor tendinţe, Armand Petitjean era un om cu o capacitate extraordinară de a crea lux şi lucruri magnifice.

Când a fondat propria casă de parfumuri, Petitijean avea să fie inspirat de Château de Lancosme, un castel situat în centrul Franţei, dar aflat la stadiul de ruină, pe ale cărui ziduri creşteau trandafiri. Pentru că “s” era un sunet mut, numele se citea Lancome şi rima cu Brantôme, Vendôme şi alte nume faimoase din Franţa acelor vremuri. Şi pentru că îşi dorea să fie un simbol al Hexagonului pe care întreaga lume să îl cunoască, Armand a transformat Lancome în… Lancôme.

Venus, simbolul unui boutique Lancôme

Lancôme TropiquesLa început, fundamentul Lancôme avea trei piloni de bază: parfumurile (reprezentate de un trandafir), îngrijirea pielii (simbolizată prin floarea de lotus) şi machiajul (ce simbol mai potrivit decât un heruvim). De-a lungul celor 80 de ani de la fondare, ideile au plecat aşa cum au apărut în peisajul Lancôme, însă trandafirii au fost indisolubil legaţi de povestea şi istoria casei franceze. Pentru că adora aceste flori, Petitjean creştea mai multe tipuri de trandafiri la reşedinţa sa din Ville d’Avray – “reprezintă nu doar cel mai delicat şi mai luxos parfum, dar simbolizează însăşi frumuseţea franceză” spunea Armand.

La finalul lui 1935, Lancôme avea să deschidă primele două boutique-uri, 60 avenue Marceau şi 29 rue du Faubourg St. Honoré, în cele mai elegante zone ale capitalei franceze. Şi pentru că magazinele brandului aveau nevoie de un patron spiritual, chipul lui Venus, zeiţa frumuseţii, avea să fie prezent încă de la început în locaţii, aşa cum este şi în prezent, în fiecare dintre cele peste 1.000 de boutique-uri ale casei franceze.

Viziunea unui pictor se transformă în parfumuri premiate

Lancôme Ô de L'OrangerieIar povestea primelor parfumuri Lancôme este legată de numele lui Georges Delhomme, un renumit pictor care câştigase numeroase premii în anii ’20-’30, căruia Petitjean i-a cerut să colaboreze şi să insufle casei viziunea sa creatoare. “Ceea ce m-a inspirat a fost aventura”, avea să declare Delhomme, iar şase luni mai târziu avea să-şi prezinte creaţiile: flacoanele şi cutiile pentru cinci parfumuri – Conquête, Kypre, Tropiques, Bocages, Tendres Nuits -, un ruj, o pudră şi două colonii. Toate aveau să devină legende şi sunt obiecte extrem de apreciate de colecţionari. Mai mult, cele cinci parfumuri au fost premiate la Expoziţia Mondială de la Bruxelles, în 1935.

Trésor, Hypnôse, La Vie Est Belle, Poême, Magie Noir, Ô de Lancôme reprezintă prezentul unei case de parfumuri despre care fondatorul ei spunea că nu-şi va face niciodată reclamă. Cu toate acestea, Lancôme a devenit unul dintre cei mai importanţi clienţi de publicitate din industria beauty de lux, fiind prezent în paginile unor reviste celebre precum Harper’s Bazaar sau Vogue. Iar parfumurile Lancôme au fost şi sursă de inspiraţie pentru lumea modei – Proenza Schouler a creat o rochie după forma sticlei Hypnôse.

Lancôme La Vie Est Belle & Julia RobertsFără îndoială, o femeie, când doreşte să fie simbolul eleganţei supreme, trebuie să poarte un parfum Lancôme. Pentru o clipă ne putem imagina că suntem Isabella Rossellini, Inés Sastre, Juliette Binoche, Kate Winslet sau Julia Roberts…

foto: fb.com/lancome

Facebook Comments

Related Posts

2 thoughts on “Lancôme, parfumuri elegante de poveste

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.