Lola's Box

Dincolo de “iconuri” întipărite în conştiinţa cotidiană, descoperim produse cu un nivel ridicat de calitate. Sunt practic acele produse şi misiuni speciale pe care a fost clădită imaginea companiilor importante din peisajul modern. Mai mult sau mai puţin cunoscute, poveştile din spatele mărcilor alese sunt – fără excepţie – exemple de forme ingenioase şi de marketing curajos.

Grupul swatch a luat naştere în 1983, din fuziunea celor mai mari producători elveţieni de ceasuri, ASUAG şi SSIH. Măsura avea ca scop salvarea de la faliment a industriei în faţa expansiunii asiatice. Câteva din mărcile prestigioase pe care le deţineau – Longines, Omega, Tissot – erau în prag de a fi cumpărate de concurenţă.

În fruntea noului grup a fost invitat Nicolas Hayek, care a preluat şi pachetul majoritar de acţiuni. Hayek a revoluţionat producţia şi marketingul specifice ceasurilor elveţiene. El a înţeles că problemele proveneau în primul rând din concentrarea exclusiv asupra produselor de top şi că nu exista o gamă accesibilă.

Revoluţia tehnică a luat forma ceasului swatch din plastic, lansat pe piaţa elveţiană în 1983. Primele 12 modele aveau preţuri cuprinse între 39 şi 50 de franci elveţieni. Ceasul swatch conţinea 51 de componente, faţă de 90 câte are un ceas normal, şi putea fi asamblat de roboţi pe o singură linie de producţie – o premieră pentru Elveţia. Ceasul s-a dovedit un succes imediat, fiind lansat şi în SUA.

Prezentat ca un accesoriu de modă, colecţiile au fost îmbogăţite la fiecare şase luni. În primele 21 de luni se vânduseră aproximativ 3,5 milioane de ceasuri swatch. La împlinirea a 20 de ani de prezenţă pe piaţă, swatch fusese cumpărat în 300 milioane de exemplare, fiind lansate peste 2.500 de modele diferite.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.