Lola's Box

Când treci pragul Fior di Latte pentru un brunch-gourmet, te-ai aştepta ca preparatele sale să fie principala atracţie. Şi dacă ţi-aş spune că piesa de rezistenţă este un gelato absolut demenţial creat de Chef Gelatier Oana Pleşan?

După o lună martie în care a fost scump la vedere, soarele s-a arătat în toată splendoarea lui în ultima zi a lui Mărţişor, astfel că nici nu se putea un moment mai bun pentru un brunch a cărui vedetă să fie celebrul gelato. Paşii îmi sunt purtaţi spre Fior di Latte (Bd. Primăverii 19-21),unul dintre cele mai apreciate restaurante ale Bucureştilor, acolo unde Tatiana Ernuţeanu a fost, ca întotdeauna la evenimentele pe care le organizează, o gazdă excepţională.

Fior di Latte, Oana Pleşan & Tatiana Ernuţeanu

Un meniu în care vedeta este gelato? Pare greu de imaginat, dar viaţa este plină de surprize şi aşa este şi Fior di Latte. Pentru această primăvară, dar şi pentru sezonul estival pe care îl aşteptăm cu drag, Chef Gelatier Oana Pleşan a pregătit mai multe surprize gourmet, în care îşi etala cunoştinţele deprinse în cursul de gelatier urmat la Sorbetteria di Castiglione din Bologna, unde mentor i-a fost Giacomo Schiavon.

Fior di Latte, Salată de caracatiţă cu gelato de fistic şi pesto

Când o asculţi pe Oana, poţi vedea cum gelato depăşeşte sfera desertului şi se transformă într-un ingredient delicios, care armonizează specialităţile de main course. Că îmi plac foarte mult fructele de mare nu mai reprezintă nici un secret pentru cei care mă cunosc. Dar vă pot spune că salata cu caracatiţă, gelato de fistic şi pesto a fost… divină. Fiind o maestră a gustului şi a savoir faire, Oana nu s-a temut să testeze combinaţii pe care doar imaginaţia unui maestru le poate face.

Fior di Latte, oaza de linişte pentru bonvivants

Fior di Latte, ambianţă

Într-o atmosfera senzorială, nuanţele calde şi pastelate de alb, nude, galben-pai, verde-fistic sau roz-bonbon se împletesc perfect cu gustul desăvârşit al prăjiturilor de casă ce joacă rolul de madlenă proustiană şi cu mirosul de lapte, vanilie şi cafea proaspăt-măcinată. Totul scăldat într-o lumină caldă şi reconfortantă, lipsită de stridenţe, ce se modelează după ora din zi şi care transformă restaurantul într-un spaţiu amprentat de optimism şi stare de bine.

Indiferent de momentul zilei în care vii la Fior di Latte, restaurantul îţi va propune o selecţie vastă de preparate proaspete şi delicioase, exponente ale stilului lejer mediteranean. Practic, fiecare dish este epitomul unei scurte escapade culinare în sudul Europei. Decorul te poartă cu gândul la un cappucino perfect, prin degradeurile ce pornesc de la un alb lăptos şi ajung treptat până la brun, culoarea cafelei.

Interiorul este elegant, cu mese şi scaune din lemn în culoarea laptelui şi perne roz-bonbon, cu corpuri de iluminat ce au forma unor sticle brumate şi completat de obiecte de decor atent alese şi într-o concordanţă deplină cu conceptul restaurantului. Cărţi, vase cu flori, lumânări albe şi vocea melodioasa ce se aude în surdină sunt detalii care transmit emoţie, fior. Te-ai aştepta ca în orice moment pe uşă să intre “Ol’ Blue Eyes”, adică… Frank Sinatra.

Printre preparatele savuroase pe care Fior di Latte vi le propune se regăsesc:

Fior di Latte, Piadine

  • Piadine Caesar, Caprese sau Marinara (un produs tipic italian, aşa cum nu este altul în Bucureşti);
  • Tartar de creveţi roşii de Sicilia;
  • Papardele de casă cu ciuperci;
  • Isle Flotante;

Fior di Latte, King Crab Alaska cu cognac şi mousse de avocado

  • King Crab Alaska cu cognac şi mousse de avocado;

Fior di Latte, Salată vegană

  • Salată Vegană;

Fior di Latte, Piept de raţă pe pat de piure de păstârnac

  • Piept de raţă pe pat de piure de păstârnac.

Toate acestea, dar şi câteva dintre preparatele de mic dejun – croissant, pain au chocolat, ouă Benedict cu somon sau omletă cu pancetta şi brânză Fontina – m-au făcut să înţeleg de ce Fior di Latte înseamnă gelateria, cucina e poesia.

Facebook Comments

Related Posts

One thought on “Fior di Latte – gelateria, cucina e poesia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.