Lola's Box

La mijloc de iunie, lumea pasionaţilor de motorsport se învârte în jurul unui eveniment fabulos: cursa de 24 de ore de la Le Mans. Ajunsă la cea de 83-a ediţie, celebra Le Mans 24H nu ar fi fost la fel fără implicarea femeilor, care au scris diferite capitole ale unei istorii de excepţie.

Chiar dacă este apanajul bărbaţilor, pasiunea pentru automobile se conjugă şi la feminin. De la Odette Siko la Vanina Ickx, de la Natacha Gachnang la Leena Gade, de la Isabelle Villeret la Marie Alvarez-Garzon, motorsportul a fost şi o afacere a femeilor. Unele au fost piloţi, altele soţii ale piloţilor, iar cele mai multe au îndeplinit rolul de inginer, tehnician, medic-şef, spectator, fotograf. Indiferent de misiunea lor, femeile au avut mereu o atracţie deosebită pentru automobile.

Ultimul echipaj 100% feminin
Ultimul echipaj 100% feminin ce a participat la cursa de 24 de ore de la Le Mans 24H: Rahel Frey, Natacha Gachnang, Cyndie Allemann

Istoria competiţiilor şi a mobilităţii a făcut ca generaţii de femei să fie purtate de motivaţii dintre cele mai diferite spre lumea auto şi, uneori, spre Le Mans 24H. Cu ajutorul automobilului, femeile au sfidat bărbaţii excesiv de conservatori la începutul secolului XX, au folosit maşinile ca mod de emancipare în anii ’60, au răspuns unei vocaţii profesionale pentru meserii noi în industria auto sau au completat tabloul familiei atunci când pasiunea era extrem de puternică.

Caracterul de pionierat al cursei de 24 de ore de la Le Mans a fost dovedit cel mai des la nivel tehnologic. Cu toate acestea, pionieratul Le Mans 24H a fost extins şi în ceea ce priveşte implicarea femeilor în motorsport. A fost locul unde egalitatea între sexe a fost literă de lege: nu au existat tratamente preferenţiale, nu au existat regulamente particulare. Femeile concurează de la egal la egal cu bărbaţii, echipajul poate fi mixt sau 100% feminin, singurul criteriu de departajare este performanţa.

Odette Siko, prima femeie pilot la Le Mans 24H

Odette SikoEste femeia care a obţinut cea mai bună clasare într-o ediţie a cursei de 24 de ore de la Le Mans. În 1932, Odette a reuşit să încheie maratonul de 24 de ore pe locul al patrulea şi să fie învingătoare la categoria maşinilor cu motor de doi litri. Aventura sa pe Circuit de la Sarthe începuse în 1930, când s-a clasat a şaptea alături de Marguerite Mareuse, cele două utilizând un Bugatti Type 40. În 1931 avea să fie descalificată din cauza unei confuzii a semnalizărilor, dar avea să se revanşeze un an mai târziu, când a făcut echipaj cu Louis Charavel, pe un Alfa Romeo 6C 1750, maşina ei personală. Din 1933 avea să reprofileze pe raliuri, unde a devenit pilot de teste pentru Yacco, un producător de uleiuri. Alături de alte trei femei, avea să parcurgă 30.000 de kilometri, cu o viteză medie de 140 km/h, ceea ce era un record în condiţiile acelor vremuri.

Automobilismul, pasiune de familie

Jacky & Vanina IckxLe Mans 24H a fost dintotdeauna o atracţie pentru copile, care doreau ca mai târziu să calce pe urmele tatălui sau ale fratelui mai mare, sau pentru adolescente, care aspirau la celebritate. Aceasta a făcut ca pasiunea să prindă şi mai mult contur în familie şi să vedem la startul competiţiei nume precum Vanina Ickx – fiica lui Jacky Ickx (de şase ori câştigător al cursei de la Le Mans) -, a participat de şapte ori la competiţie, iar cea mai bună clasare a ei a fost locul al şaptelea în 2011.

Anny-Charlotte Verney, provenită din familia unui transportator pasionat de anduranţă, Louis Verney (unul din fondatorii l’Automobile Club de l’Ouest (organizatorul Le Mans 24H), deţine recordul participărilor pentru o femei: 10 ediţii. Şi când vorbeşti despre femeile care au scris istorie la Le Mans nu o poţi trece cu vederea pe Madie Pescarolo, cea care a fost ataşatul de presă al echipei omonime şi a împărtăşit pasiunea soţului ei, Henri, pilotul cu cele mai multe participări – 33.

Leena Gade, prima femeie ce a fost inginerul de cursă al maşinii învingătoare

Leena GadeLicenţiată în inginerie auto şi aerospaţială, Leena Gade şi-a început cariera la Jaguar, ca inginer pentru automobile de serie. Dar visul său din copilărie era să lucreze în motorsport, un gând apărut după ce a urmărit o cursă de Formula 1 alături de sora ei, Teena. Perseverenţa i-a fost răsplătită în 2007, atunci când a ajuns la Audi Sport. După patru ani, în calitate de inginer de cursă, Leena ducea spre victorie echipajul format din Marcel Fässler, Benoît Tréluyer şi André Lotterer, care au pilotat un Audi R18 TDI. A urmat consacrarea cu încă o victorie în 2012 şi intrarea definitivă în cartea de istorie după succesul din 2014.

Încă din perioada sa de început, automobilul a stârnit pasiuni şi în rândul femeilor. Doar aşa se explică cum istoria a consemnat nume precum Bertha Benz (soţia celebrului Karl Benz, considerat inventatorul primului automobil cu motor cu ardere internă), Ducesa de Uzès (prima femeie care a avut permis de conducere) sau Camille du Gast (primul pilot de sex feminin).

fotografii: ACO, Audi, Mercedes

Bertha & Karl Benz

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.