Lola's Box

Ca orice poveste frumoasă şi de tradiţie, şi cea a plantelor şi ceaiurilor Fares Orăştie a început cu “a fost odată ca niciodată…”. Şi acum, după 85 de ani, povestea continuă şi este la fel de fascinantă.

Fares, 85 de ani, analize de laboratorFares, 85 de ani, Andrei Farago - vizită la culturile de planteSute şi mii de ani, încă de pe vremea dacilor, plantele tămăduitoare şi remediile naturale au reprezentat singurul leac folosit de oameni. Bătrânii erau cei care deţineau secretele remediilor naturiste şi ştiau ce tratament trebuie folosit în fiecare caz în parte. Această ştiinţă avea să fie transmisă din generaţie în generaţie, iar acum 85 de ani s-a transformat în povestea Fares Orăştie, una despre plantele oferite de natură, de la noi sau de pe alte meleaguri. Farmacist vizionar, Andrei Farago a intuit potenţialul pe care îl au aceste plante în diferite tratamente şi a pus bazele unei afaceri pe care a dezvoltat-o la poalele Sarmisegetuzei, în inima Daciei.

În locuri cu o tradiţie milenară, unde viaţa înfloreşte în fiecare an şi oferă unele dintre cele mai bune ingrediente pentru sănătate, Fares a ales să cultive plantele şi să îşi desfăşoare activitatea. Aşa că, la Orăştie, specialiştii continuă povestea şi folosesc plante tămăduitoare din culturi proprii sau din surse de încredere. Fares, 85 de ani, logoDupă ce sunt culese şi uscate după metoda lor, la temperaturi care păstrează tot ce-i bun în ele, după o prelucrare atentă, plantele ajung în casele românilor, în remedii culese din popor sau create de echipa companiei.

Aproape că nu există casă în care să nu se fi folosit un ceai sau un alt produs care să poarte semnătura Fares. Se prea poate ca uneori să ne fi pus întrebarea – firească, de altfel – de ce acestea sunt mai eficiente decât branduri cunoscute la nivel mondial. Ei bine, răspunsul stă în calitatea plantelor şi de modul în care sunt prelucrate şi utilizate. Cele provenite din culturile proprii reprezintă materii prime certificate din punct de vedere al speciei, iar experienţa echipei de la Orăştie a dus la dezvoltarea unor tehnologii proprii, acordând o atenţie deosebită procesului de uscare pentru fiecare specie de plantă. Acest lucru înseamnă existenţa unor temperaturi şi a unei durate de uscare controlate pentru a asigura păstrarea substanţelor active şi a unor spaţii speciale de depozitare, protejate de contaminare.

This slideshow requires JavaScript.

La evenimentul aniversar am avut ocazia să ascult o poveste spusă de directorul de comunicare al companiei şi am înţeles că, înainte de a fi ştiinţă, Fares înseamnă pasiune, foarte multă pasiune şi dedicare unei idei ale cărei origini se pierd în negura timpului. Iar ceea ce iese dintr-un business în care se pune foarte mult suflet nu are cum să fie altfel decât bun şi de calitate.

Fares, 85 de ani, ambianţăŞtiaţi că…

  • menta presupune cel mai îndelungat timp de uscare? Până la 48 de ore. Muşeţelul se usucă în circa 20 de ore, iar la polul opus avem socul, care se degradează foarte repede.
  • Fares, 85 de ani, Ceai Trei Fraţi Pătaţifarmacistul Andrei Farago a fondat, în 1929, “Digitalis, prima companie română pentru cultivarea plantelor medicinale”, care astăzi poartă numele Fares?
  • Fares Orăştie produce peste 800.000 de sticluţe de sirop într-un an? Conţinutul acestora ar umple lejer o piscină de 100 de metri pătraţi şi adâncă de 2m.
  • Fares Orăştie produce peste 20 de milioane de cutii de ceai în fiecare an? Puse cap la cap, acestea ar acoperi o distanţă echivalentă cu aproape toată lungimea Dunării – 2.800 km.
  • una dintre magaziile Fares, dedicată depozitării plantelor după recoltare, are o lungime de 51 m şi o lăţime de 32 m, fiind construită pe structura unui hangar de avioane?
  • ceaiurile de muşeţel, gălbenele, sunătoare, mentă, tei, coada şoricelului, coada calului, păducel, trei fraţi pătaţi, urzică, precum şi uleiul esenţial de mentă există chiar de la începuturile Fares, adică de 85 de ani?
Facebook Comments

Related Posts

2 thoughts on “Fares Orăştie, 85 de ani de istorie a plantelor şi ceaiurilor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.