Lola's Box

Miturile despre bere sunt dintre cele mai diverse. Cele mai vehiculate sunt cele care spun că berea este alimentul care distruge orice siluetă şi trebuie eliminată complet din alimentaţie. Şi totuşi… Putem avea o dietă echilibrată care să includă şi (o) bere?

Orice motor are nevoie de combustibilul potrivit pentru a funcţiona cursiv şi a da randament maxim posibil. Aşa este şi cu organismul nostru. Ceea ce includem în alimentaţie se transformă în combustibil pentru organism. Cu cât alegem mai bine, cu atât suntem mai tonici şi dăm mai mult randament. Cheia evitării carenţelor de orice fel şi a alcătuirii unei diete echilibrate se numeşte variaţie. Cu alte cuvinte, trebuie să combinăm alimente şi băuturi care îşi completează reciproc deficienţele de compoziţie.

Alimentaţia echilibrată ne ajută să facem faţă solicitărilor fizice şi intelectuale, să luptăm eficient cu noxele din mediul ambiant şi să ne menţinem în formă maximă. Tot ea – a.k.a. dieta echilibrată – ne poate fi aliat împotriva bolilor de inimă, digestive sau endocrine – şi nu numai. Pentru a ne alcătui o dietă corectă, alimentele au fost clasificate pe categorii, fiecare cu particularităţile sale nutriţionale:

  • produsele lactate ne aduc în special calciu;
  • derivatele din carne – fier;
  • legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C;
  • băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă, dar, în funcţie de ingrediente, pot adăuga şi alte elemente nutritive.

“Pentru a funcţiona aşa cum trebuie, este necesar să îi oferim organismului nostru combinaţii alimentare care se completează reciproc şi îi furnizează şi proteine, dar şi lipide şi glucide (carbohidraţi). Nu se recomandă asocierea de alimente care furnizează acelaşi lucru – spre exemplu, pâine cu preparate din cartofi sau paste, deoarece toate aduc mulţi carbohidraţi. Nici carne cu ouă, amândouă fiind surse de proteine şi grăsimi. Masa trebuie gândită astfel încât să fie completă nu doar ca gust, culori sau arome, dar şi din punct de vedere nutriţional. Să nu uităm de hidratare, mai ales în sezonul cald, când pierdem multă apă şi multe săruri minerale prin transpiraţie”, recomandă Dr. Corina-Aurelia Zugravu, preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere şi alimentaţia

Atâta timp este consumată cu moderaţie, berea poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Datorită ingredientelor naturale din care este fabricată (cereale, hamei, drojdie şi apă), berea – cu sau fără alcool – poate asigura substanţe nutritive şi nutrienţi valoroşi pentru nevoile metabolice ale organismului. Datorită conţinutului de malţ şi hamei, în bere regăsim o sursă importantă de antioxidanţi şi de fibre solubile.

De asemenea, drojdia de bere asigură proteine şi aminoacizi esenţiali, precum şi numeroase vitamine şi minerale (tot complexul B, inclusiv tiamina, o vitamină rară în alimentaţia rafinată a omului modern). Pentru a beneficia de posibilele efecte benefice ale consumului de bere, specialiştii pun accentul însă pe moderaţie. Recomandarea este 330 ml/zi în cazul femeilor şi 660 ml/zi pentru bărbaţi.

Mâncăruri preparate cu bere

Gastronomia este un domeniu cu multiple posibilităţi, iar combinaţiile pot face din acest domeniu o adevărată artă. Berea se dovedeşte o băutură extrem de versatilă. Poate face parte dintr-un stil de viaţă sănătos, dar poate fi şi un ingredient în pregătirea unor preparate culinare diverse şi delicioase. De la rolul său în frăgezirea diferitelor tipuri de carne, la prezenţa în reţetele de preparare a sosurilor sau deserturilor, berea este un element-cheie în cele mai rafinate bucătării. Aroma şi gustul cu care berea învăluie preparatele culinare se datorează în special hameiului şi malţului.

Berea şi gastronomia: cum să le potriveşti fericit

Chiar şi cele mai sofisticate preparate pot fi acompaniate foarte bine de bere. Se potriveşte cu preparate cu gust acru sau amărui, precum marinate, salate şi fructe de mare, deoarece berea contracarează foarte bine aciditatea oţetului. De asemenea, preparatele cu roşii sau legume, se potrivesc de minune cu băutura din hamei.

Totodată, berea îmblânzeşte senzaţia produsă de alimentele foarte condimentate, printre ele regăsindu-se cele care conţin piper, usturoi sau chili. Şi bucătăria orientală găseşte în bere contrastul perfect pentru sosurile de soia sau burgerii condimentaţi cu wasabi, ketchup sau muştar. Combinaţiile de bere cu muştar merg mai bine decât cu orice altă băutură.

Nu fac notă discordantă nici preparatele culinare cu texturi cremoase, cum ar fi brânzeturile sau preparatele cu ou. Berea cu un gust proeminent amărui poate fi consumată alături de peşte afumat, în timp ce berea mai uşoară, cu gust mai puţin amărui, se potriveşte cu peştele marinat.

Atunci când decizi să alegi o bere pentru a o savura alături de o friptură, trebuie în primul rând să ţii cont de condimentele şi de sosul care însoţesc preparatul culinar. Astfel, o bere neagră cu gust intens ar fi de preferat celorlalte sortimente, atunci când friptura este intens condimentată. Berea poate fi o alegere potrivită şi pentru pregătirea diferitelor deserturi. Prăjiturile cu ciocolată neagră, dulciurile care conţin lemn dulce şi alune se potrivesc cel mai bine cu berea neagră.

Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie – cine, ce, cum

Entitate cu caracter ştiinţific, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a fost fondat de Dr. Corina-Aurelia Zugravu (lector universitar în cadrul UMF Dr. Carol Davila), Dr. Alin Popescu (medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie) şi Dr. Mihaela Begea (doctor în ştiinţe inginereşti). Lansat oficial în martie 2012, centrul investighează efectele consumului moderat de bere prin studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul medicilor şi a publicului.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.