Lola's Box

Auzim deseori vorbindu-se despre bucătăria tradiţională românească. Dar ce “gust” va avea viitorul culinar din România? Specialişti, dar şi pasionaţi de artă culinară şi vinuri se reunesc la primul Congres de Gastronomie şi Vin din România. Şi nici că se putea gazdă mai potrivită decât Hanul Gabroveni.

Suntem ceea ce mâncăm? Aşa se spune, iar tema este deseori discutată şi în rândul profesioniştilor, dar şi a simplilor pasionaţi de gastronomie. Şi pentru că piaţa este într-o continuă dezvoltare şi schimbare, la început de iunie vom avea cel dintâi Congres Naţional de Gastronomie şi Vin. Timp de două zile (7-8 iunie), profesioniştii şi pasionaţii se reunesc la Hanul Gabroveni pentru dezbaterea “Mâncarea românească, între istorie, identitatea actuală şi oportunităţile de viitor”.

Organizat de revista Vinul.ro, în parteneriat cu Rare Foods Services, GastroArt.ro şi Concret PR, evenimentul va ridica o problemă atractivă: identitatea gastronomică a României. Dacă vă întrebaţi ce anume stă la baza organizării congresului, răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de şocant. România este ultima ţară europeană fără identitate culinară. Una care să fie pe deplin asumată, dar şi promovată corespunzător.

Nu trebuie să fii Masterchef pentru a merge la congres, dar cu siguranţă va fi interesant de văzut “parada” furnizorilor de materii prime pentru restaurante. Mai ales că este şi cu degustare. Nom nom nom! 🙂 Şi pentru ca dezbaterea despre gastronomie să nu fie în van, la final va fi adoptat un “Manifest de bune practici”. În el se vor regăsi principii prin care să se schimbe felul în care vedem, apreciem şi utilizăm tradiţiile gastronomice autohtone.

Congresul de Gastronomie şi Vin nu va fi rezervat doar profesioniştilor şi pasionaţilor. Evenimentul este gândit şi ca un eveniment cultural-turistic, în care peste 20 de restaurante din Bucureşti şi peste 25 de producători de vin vor promova oferte speciale culinare şi oenologice. Mai este nevoie să vă spun că toate sunt inspirate din valorile tradiţionale aduse în modernitate?

Speakeri în cadrul Congresului de Gastronomie şi Vin

Gabriela Berechet – expert consultant, antrenor al echipei olimpice de bucătari a României, autoare a volumului “Cartea bucătarului profesionist”

Chef Nico Lontras – unul dintre primii chefi români care a vorbit despre reinterpretarea la standarde actuale a mâncărurilor româneşti

Cosmin Dragomir – jurnalist culinar şi deţinător al platformei GastroArt.ro, a publicat sute de articole şi analize referitoare la gastronomia românească

Anda Becuţ – director de cercetare la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală; din 2013 predă cursul “Antropologia practicilor culinare” la Masterul de Antropologie (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială) şi a coordonat trei numere dedicate alimentaţiei în revista International Review of Social Research

Tiberiu Cazacioc – consultant în comunicare şi marketing privind identitatea hranei; activist Slow Food şi lider al grupului Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor

Mircea Groza – cercetător, culegător de reţete şi termeni arhaici

Cezar Ioan – publisher Vinul.Ro

Simona Lazăr – antropolog culinar, autor al lucrării “Reţete alese pentru post şi Crăciun” şi coautor al volumului “Reţete de Paşti”

Parteneri media: Radio Romania Cultural, România Liberă, Social City I Food & Wine, Horecainsight.ro, Vinul.ro, Gazeta de Cluj, Gazeta de Bistriţa, Transilvania Business, Zi de zi, Ziua de Constanţa, Gustos.ro, Bucataras.ro, Ziarulring.ro, GastroArt.ro, RomanianChefs.ro, 9am.ro, Revista Horeca, Smark.ro, IQads.ro, reteteculinare.ro, culinar.ro, retetecalamama.ro, lecturisiarome.ro, ecogastronomica.ro, printreoale.ro, savoriurbane.com, thetrends.ro, preparate-culinare.ro, gabrielasimion.com, cameliacapitanu.ro, tasteofsin.ro, danielaniculi.ro, hobbybucatar.ro, lightgoodfood.ro, prajituricisialtele.ro, divainbucatarie.ro, laprajiturela.ro, coolturamall.ro, pastrychef.ro, lolasbox.com.

Facebook Comments

Related Posts

One thought on “Bucătăria românească, sub lupă la primul Congres de Gastronomie şi Vin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.