Lola's Box

Pieţele de Crăciun împânzesc Europa de prin a doua jumătate a lunii noiembrie şi până la Anul Nou. Mai mici sau mai mari, ele atrag deopotrivă copiii şi adulţi, dar parcă nici una nu are farmecul Christkindmarkt din Viena.

Dacă vă apucă vreodată dorul de călătorie doar pentru a vedea pieţe de Crăciun din Europa, atunci e musai să bifaţi şi Christkindlmarkt din Viena. Conform datelor istorice, prima dată când actuala capitală a Austriei a avut o piaţă de Crăciun a fost la 1298, atunci când Albrecht I a oferit vienezilor prilejul de a avea Krippenmarkt în luna decembrie. Astăzi, Viena are peste 20 de pieţe oficiale şi, chiar dacă anul acesta nu am ajuns să le vizităm, Lola’s Box a avut trimisul său special. Aşa că… Mulţumesc, Carmen Böhm, pentru imagini şi impresii! 😊

This slideshow requires JavaScript.

Prima care îşi deschide porţile este Rathaus Christkindlmarkt. Pe lângă căsuţele de lemn la care se vând dulciuri, jucării, vin fiert sau ceai, zona din faţa primăriei are şi un miniparc de distracţii, cu carusel şi patinoar. Piaţa este un adevărat loc de pelerinaj pentru copii, pentru că nu se face rabat de la culoare, dulciuri şi jucării. Şi tu, ca adult, vei simţi că te reîntorci în anii copilăriei când vei vedea dulciurile. Sau, dacă ţii la siluetă, poţi sta la un pahar… de vorbă – fie ceai, fie vin fiert -, în timp ce admiri Rathaus, clădirea în stil neogotic a primăriei.

Şi pentru că este o perioadă în care cei mici sunt mai răsfăţaţi decât în restul anului, la parterul Primăriei este un salon dedicat copiilor. Acolo, puştii pot învăţa cum să facă prăjituri sau lumânări pentru Crăciun. Iar dacă te pasionează colindele, poţi asculta corurile venite de pretutindeni. Reprezentaţiile au loc de vineri până sâmbătă, iar accesul este liber.

This slideshow requires JavaScript.

Turul pieţelor de Crăciun vieneze trebuie să continue cu Christkindlmarkt de la Palatul Belvedere. O clădire în stil baroc, care oferă un decor fascinant, în timp ce mai bine de 40 de căsuţe te vor îmbia cu cadouri hand-made, decoraţiuni de Crăciun şi, bineînţeles, delicii culinare. Din tot acest tablou de basm nu vor lipsi colindele, interpretate fie de cor, fie de fanfară.

This slideshow requires JavaScript.

Piaţeta dintre muzeul istoriei naturii şi cel de artă găzduieşte o altă piaţă de Crăciun celebră în Viena. Christkindlmarkt din Maria-Theresien Platz nu te lasă să părăseşti atmosfera festivă a sezonului, iar deliciile culinare păstrează nota Crăciunului. Şi, pe lângă vizitarea căbănuţelor de lemn – este greu să nu cumperi ceva 😊 -, poţi admira şi statuia celebrei împărătese Maria Tereza.

Apoi, dacă începi să te îndepărtezi de zona centrală a Vienei, vei descoperi şi alte pieţe de Crăciun, cum este cea de la fostul spital general (Altes AKH). Christkindlmarkt vei găsi şi pe domeniul vast al Palatului Schönbrunn, acolo unde atmosfera va fi parfumată de aroma biscuiţilor cu vanilie, proaspăt copţi în patiseria palatului. Pont suplimentar: tot la Schönbrunn, Café Residenz te aşteaptă la cursuri de preparare a celebrului Apfelstrudel.

Moşu’ mi-a dat mie misiunea de a pregăti cadoul pe care îl găsiţi în cea de-a opta căsuţă din Lola’s Advent Calendar. Cum deschizi uşiţa spre premiu?

  • Share (public) al articolului însoţit de hashtagul #LolasAdventCalendar.
  • Lasă-mi un comentariu cu linkul share-ului.

Lista de înscrieri se încheie la finalul zilei de 8 decembrie (ora 24.00), iar câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi şi va fi anunţat în articolul următor despre #LolasAdventCalendar. Fiţi pe fază şi revendicaţi premiul în 48 de ore – altfel, va fi acordat următoarei persoane din tragerea la sorţi.

PS: Nu uitaţi hashtagul #LolasAdventCalendar pentru a vă putea găsi, iar înscrierea să fie validă.

PS2: Câştigătoarea zilei a şaptea este Denisa Ivaşcu (tragere la sorţi). O rog pe câştigătoarea să-mi lase, în termen de 48 de ore, un mesaj privat pe pagina Lola’s Box cu datele de contact (nume complet, adresă poştală şi număr de telefon).

Facebook Comments

Related Posts

12 thoughts on “ÎNCHEIAT/#LolasAdventCalendar, ziua 8: Christkindmarkt Viena

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.