Lola's Box

  • Licitaţie cu peste 130 de lucrări de artă plastică şi decorativă
  • Evenimentul are loc la miercuri, 1 octombrie, la Casa Capşa

Pentru că toamna pare să-şi fi intrat complet în drepturi, zilele însorite par să fie tot mai rare. Dar ce putem face în timpul liber? Îţi propun o expoziţie de pictură, unde poţi vedea peste 130 de lucrări de artă plastică şi decorativă, care aparţin mai multor curente artistice.

ARA Art, licitaţie 1 octombrie 2014Operele poartă semnăturile unora dintre cei mai importanţi pictori români: Grigorescu, Aman, Luchian, Pallady, Ressu, Tonitza, Iser sau Jules Perahim sunt nume care sună cunoscute chiar şi celor mai puţin iniţiaţi în pictură. În plus, puteţi vedea şi o creaţie semnată de Henri Matisse, iar întreaga colecţie reprezintă o veritabilă incursiune în istoria picturii de şevalet.

HENRI MATISSE (1869-1954), Blue Nude
HENRI MATISSE (1869-1954), Blue Nude

Până la licitaţia pe care ARA Art o organizează miercuri, 1 octombrie (ora 19.00), în Sala de Marmură de la Casa Capşa, picturile pot fi admirate în cadrul unei expoziţii, deschisă în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, între orele 11.00 şi 19.00. Fie că vă pasionează pictura, fie că vreţi să faceţi primii paţi în acest domeniu, vă recomand să vedeţi lucrările care vă vor oferi o călătorie care începe în clasicism, traversează modernismul, după care se îndreaptă spre avangardă.

CLASICISM. În cadrul licitaţiei va fi prezentă “Boieroaică” (în ulei pe pânză), semnată de Ion Balomir, o lucrare în premieră pe piaţa de artă. Un alt portret clasic scos la licitaţie de ARA Art este “Femeia în negru” (în ulei pe carton), semnat Theodor Aman. Lista clasicilor este întregită de Nicolae Grigorescu, cu desenul în cărbune “Pe malul Senei”.

Nu trebuie omisă lucrarea semnată Ştefan Luchian, Tăuraşi la ieslă, care dovedeşte rolul însemnat pe care Nicolae Grigorescu l-a avut în formarea lui Luchian, atât prin unele detalii de tehnică a culorii, cât şi prin tematică. “Autoportret”, o lucrare realizată prin tehnică mixtă – pastel şi cărbune pe hârtie –, ne înfăţişează un Ştefan Luchian din profil, cu o privire contemplativă, dar de o tristeţe fascinantă.

Lucrările lui Artur Verona (Ciobăniţă în iarbă, pictură realizată prin tehnică mixtă: tuş, acuarelă şi guaşă vernisată pe carton subţire), Ludovic Bassarab (Care cu boi la Orăţii, ulei pe carton), Ion Panteli-Stanciu (Car cu boi, ulei pe pânză) şi Ion Marinescu Vîlsan (Păstoriţa, ulei pe pânză) dovedesc că prestigiul lui Nicolae Grigorescu a influenţat arta românească chiar şi după moartea sa.

CONSTANTIN DANIEL STAHI (1844-1920), Ospăţ
CONSTANTIN DANIEL STAHI (1844-1920), Ospăţ

Toate lucrurile mărunte care alcătuiesc un “Ospăţ” au fost îngrămădite, într-o dezordine ostentativă, de Constantin Daniel Stahi într-o pictură în ulei pe pânză care dovedeşte, o dată în plus, de ce este numit şi “Chardin al picturii româneşti”.

MODERNISM & AVANGARDĂ. Primul menţionat este Camil Ressu, cu lucrările “Valea Tărlungului” (ulei pe placaj) şi “Bust de adolescentă cu fundiţă roz” (nud realizat în ulei pe pânză), o dovadă în plus că nu întâmplător a rămas în conştiinţa publicului drept un pictor atras de resursele expresive ale prezenţei umane.

Despre Nicolae Dărăscu, Ion Vianu spunea că “a ştiut să desluşească, în aer, culoarea…”, un adevăr perceptibil în lucrarea “Balcic”, în ulei pe pânză, care se va licita la ARA Art. Iar Nicolae Tonitza – “pictorul copiilor” – este prezent cu portretul fiicei sale, “Irina”, tot ulei pe pânză. Pe Iosif Iser îl veţi găsi cu lucrarea “Odaliscă”, drept mărturie că a fost “un pictor realist… cu viziune eminamente modernă”, aşa cum l-a denumit Nicolae Tonitza.

În limbajul pictural al lui Ion Țuculescu, prezent cu patru lucrări în licitaţia ARA Art, se recunoaşte influenţa organic asimilată a maeştrilor preferaţi: gravitatea de sentiment în faţa naturii a lui Ion Andreescu (în “Golful Balcicului” şi “Balcic”), luminozitatea solară, duioşia şi lirismul lui Ştefan Luchian (în “Grădina de la Ştefăneşti”), consistenţa de pastă şi acea sclipire de piatră preţioasă a culorii lui Gheorghe Petraşcu (în “Nud”).

This slideshow requires JavaScript.

O notă aparte o reprezintă artiştii care rup orice legătură cu tradiţia şi care aparţin curentelor de avangardă (expresionism, cubism, constructivism, suprarealism): Max Herman Maxy, Marcel Iancu şi Jules Perahim. De asemenea, o lucrare extrem de valoroasă este şi “Blue Nude”, semnată Henri Matisse.

Sper că nu v-am plictisit cu prea multă descriere. Merită să le vedeţi pe viu, pentru că sunt absolut superbe şi vă vor încălzi sufletul în aceste zile de toamnă. Dacă aveţi curiozitatea de a vedea detaliile tehnice complete, o puteţi face pe site-ul ARA Art: www.araart.ro.

Facebook Comments

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.